2024. április 19., péntek

Gyorsabb az ügyintézés, de drágább is

Amióta közjegyzők látnak el olyan feladatokat, amelyeket korábban csak a bíróságon lehetett intézni, mind a polgárok, mind az ügyvédek elégedettek a különböző okmányok hitelesítésének menetével, a peren kívüli ügyek kezelésével. A városban mindössze három közjegyző van, irodáik előtt gyakran az ügyfelek sora kígyózik, mert tudják, hogy gyorsan elintézik az ügyüket, míg korábban a bíróságot elborította a beadványok garmadája, ami eldugította a jogi kommunikációt, az ügyfelek nem tudtak kivárni egy-egy végzést. Az ügyvédek a hozzájuk kerülő ügyekből ítélve úgy értékelik, hogy a közjegyzők lelkiismeretesen, alaposan és gyorsan dolgoznak, ami az ügyvédek munkáját is megkönnyíti. A közjegyző intézménye szigorúbb ellenőrzést biztosít az ingatlanpiacon és a szükséges nyilvántartások vezetése fölött. Az okmányok egyszerű hitelesítése továbbra is intézhető a bíróságon, ráadásul olcsóbban, mint a közjegyzőknél. Mostanra megoszlott a terhelés, így a bíróságon sincs akkora tumultus, mint korábban.
Valamiféle hasonló tehermegosztást eredményezett a privát bírósági végrehajtó intézménye is. A bíróságok malmai lassan őrölnek, és ha a hosszú és kimerítő eljárás végén nyert ügye volt a behajtást követelő felperesnek, a végrehajtás az esetek nagy részében sikertelen maradt. Az idevágó kimutatások szerint a bírósági végrehajtásoknak mindössze tíz százaléka járt eredménnyel. Tegyük hozzá, a bírósági végrehajtók fix fizetést kapnak, nincsen külön motivációjuk, mint a magánvégrehajtóknak, akiknek a jövedelme attól függ, hány ügyet intéztek el.
Ahhoz, hogy a privát végrehajtó egyáltalán foglalkozzon egy üggyel, a tartozás behajtását igénylőnek legalább háromezer dináros előleget kell adnia a végrehajtónak, de akár nagyobb összeget is. A végrehajtó ezt követően megvizsgálja, hogy van-e az adósnak olyan jövedelme, amiből le lehet tiltani a tartozás összegét, vagy vagyonlefoglaláshoz kell folyamodni, majd végigvezeti az eljárást.
A zombori Čistoća kommunális közvállalat csupán a végső esetben folyamodik kényszerbehajtáshoz, de így is, privát végrehajtók révén egyetlen esztendő alatt 11,5 millió dináros tartozást hajtott be. A vállalatban úgy tartják, hogy nem jó, hogy előleget kell adni a végrehajtónak, mert az nemcsak biztonságot nyújt számára, hanem kényelmesebben is dolgozik miatta, továbbra is lassú az eljárás, és félő, hogy a magánvégrehajtók is úgy járnak, mint a bíróságok – elborítják őket az elintézetlen ügyek.