2024. április 25., csütörtök

Használható tudás elsajátítása

A Szabadegyetem hatvan éve foglalkozik felnőttek képzésével – Több mint húsz tanfolyamot kínálnak az érdeklődőknek

Évente ötszáz-hétszáz között mozog azoknak a száma, akik befejezik a Szabadegyetem valamelyik tanfolyamát. Legyen szó idegennyelvről, számítógépes tanfolyamról, vagy szakmai tovább- illetve átképzésről, a Szabadegyetem négy különböző csoportban több mint húsz képzést kínál. Az érdeklődők között vannak egészen fiatalok, de nyugdíjasok is. Terveik szerint most a felsős általános iskolás korosztályt szeretnék tanfolyamokra csábítani, mert úgy látják, nekik van a legkevesebb lehetőségük a szabadidejük tartalmas eltöltésére.

Ivona Iveljić, a Szabadegyetem Oktatási Központjának vezetője lapunknak elmondta, közkedveltek a tanfolyamaik, elsősorban azért, mert kamatmentes részletfizetésre van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a tanuló addig fizetheti a képzés összegét, amíg az tart.

– A Szabadegyetem több mint hatvan éve foglalkozik felnőttek oktatásával és képzésével. Négy nagy csoportra oszthatóak a tanfolyamaink: idegennyelvek, számítógépes tanfolyamok, a szépségiskola, ami a legközkedveltebb, és a szakmai továbbképzések. Jelenleg azon dolgozunk, hogy olyan tanfolyamokat találjunk ki, amelyek a felsős iskolás korosztálynak érdekesek, vagyis a 10–14 éveseknek, amely generációt tekintve most egyfajta űr tapasztalható, mert a sporton és az idegennyelveken kívül nekik nem sok lehetőségük van a szabadidő tartalmas eltöltésére. Az idegennyelvek közül angol, német, magyar, olasz, francia, spanyol és orosz nyelvtanfolyamaink vannak, azzal, hogy az angol állandóan elérhető több szinten is, s nagy érdeklődés mutatkozik a német és a magyar iránt is. Német nyelvet elsősorban azok tanulnak, akik valamelyik németországi gyárban dolgoznak a szabadkai Ipari Zónában, vagy pedig azok, akik egy alapot el szeretnének sajátítani, mert az Európai Unió országaiban vállalnának munkát. A magyar iránt is nagy az érdeklődés, érdekes azonban, hogy nálunk azok tanulnak magyarul, akiknek a munkahelyén erre szükség van, vagy csupán azért, mert el szeretnék sajátítani a környezetnyelvet. Ezek iránt a nyelvek iránt mindig van érdeklődés, vagyis mindig van csoportunk. Az olasz és a spanyol, illetve a francia és az orosz iránt minimális az érdeklődés.

A számítógépes tanfolyamainkra főként idősebbek járnak. Egy részük a munkahelyi követelmények miatt jár hozzánk, másik részük viszont még az ennél is idősebb generáció, akiknek gyermekei külföldön élnek, s a könnyebb kommunikáció miatt szeretnének tanulni. Őket elsősorban a közösségi oldalak, a skype és más, elsősorban az internethez köthető dolgok érdeklik. Ezen kívül blog- és weboldal-készítői tanfolyamunk is van, ennek kapcsán időről időre indulnak csoportok. A gyerekek számára szeretnénk programozási tanfolyamot indítani, ha már az idejüket a számítógép előtt töltik, azt az időt legalább hasznosan töltsék el – ismertette a lehetőségeket Ivona Iveljić.

A Szabadegyetem Oktatási Központjának vezetője a folytatásban kiemelte, amire a legbüszkébbek, az a tíz évvel ezelőtt alakult Szépségiskola.

– Fodrásznak, kozmetikusnak, profi sminkesnek, manikűrösnek, pedikűrösnek, műkörömépítőnek, masszőrnek lehet tanulni. Ahhoz, hogy tökéletes feltételeket biztosítsunk a tanulóinknak, kialakítottunk szalonokat, amelyekben a helyszínen, a tanfolyam első órájától kezdve folyamatosan a gyakorlatot is elsajátítják, vagyis hajat vágnak és festenek, sminkelnek, masszíroznak. Kisebb csoportokban dolgoznak, négy hónapon át, heti három alkalommal hat órát töltenek el itt.

Ami a szakmákat illeti, a legnagyobb érdeklődés a szabó-varró tanfolyamunk iránt van, amelyre szintén van berendezett tanterme a Szabadegyetemnek, mindenkinek van saját varrógépe, amin dolgozik, tanul. Emellett a könyvelői tanfolyam is népszerű, mert nagyon jó alapot biztosít az államvizsga sikeres letételéhez. Száz órából áll a tanfolyam, s amennyiben alaptudás nélkül is érkezik valaki, ez tökéletesen elég ahhoz, hogy sikeres könyvelő legyen belőle. Emellett a szakácsmesteri és cukrászképzés iránt is nagy az érdeklődés. Itt a gyakorlati oktatás Szabadka éttermeiben és szállodáiban zajlik, 500 órában. A Szabadegyetemen emellett van egy hobbitanfolyam is, ahol a fotózás alapjait lehet elsajátítani – mondta el Ivona Iveljić.