2024. április 24., szerda
ASZTALITENISZ

Minden út a főtáblára vezet(ett)

Andrea Todorović és Aleksandar Karakašević csoportgyőztesként, Makszuti Anetta szerencsés vesztesként harcolta ki az egyéni verseny főtábláján való szereplést a Budapesten zajló Európa-bajnokságon, így a hat szerbiai versenyzőből három ott lehet Európa 64 legjobb játékosa között.

Azzal, hogy három győzelemmel megnyerte a csoportját, az újvidéki Andrea Todorović pótselejtező nélkül jutott fel a 64-es főtáblára. A lengyel bajnok Tarnobrzeg játékosa már egy ideje az ausztriai Schwechatban él, ahol a helyi Schlager Akadémián edz. A budapesti Eb-n igencsak megizzadt a francia Loeuillette ellen, aki ellen 0:2-ről és 2:3-ról fordított, de a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, miért kezdte rosszul a mérkőzést:

Az első találkozót viszonylag magabiztosan nyertem meg 4:1-re, de a szlovén Pavčnik elleni mérkőzésen a bírók hét pontot vettek el tőlem, mert szerintük szabálytalan volt a szervám. Ez annyira megzavart, hogy a második meccset nagyon rosszul kezdtem, de szerencsére sikerült fordítanom – mondta Todorović, aki hozzátette, hogy elégedett az eddigi játékával és eredményével, s a főtábla első fordulójában is megpróbálja a maximumot nyújtani, de nagy kérdés, hogy az mire lesz elég a legjobbak ellen. – A klubomban három fantasztikus védő is van, Viktorija Pavlovics, Han Ying és Li Qian, akiktől sokat tanulhatok, s fontos, hogy a lengyel liga is erős, így hetente jó mérkőzéseket játszhatok. A cél, hogy megnyerjük a lengyel bajnokságot – ami nem lesz könnyű, mert a többi klub is erősített –, valamint hogy a BL-ben is jól szerepeljünk – nyilatkozta a 24 éves játékos, akinek nem titkolt célja, hogy ott legyen a 2020-as tokiói olimpián. – A következő időszakot az olimpiai részvétel kiharcolása határozza majd meg, ennek rendelem alá a többi versenyt, mivel nagyon szeretnék ott lenni a négy év múlva sorra kerülő ötkarikás játékokon.

Egészen más utat járt be a csoportelsőségig Aleksandar Karakašević, aki kedden este 4:1-re kikapott Majoros Bencétől, mivel azonban a csoportban körbeverés alakult ki a szerb, a magyar játékos és a holland Oostwouder között, a 41 éves Karakašević jobb szettarányának köszönhetően első lett. Majoros amikor megnyerte a második szettet a holland ellen, azt hitte, hogy csoportelső, a 4:2-es vereség azonban végül csak a második helyre volt elég, mivel Karakašević 5:4-es szettaránya (1,25) jobb, mint a 6:5-ös (1,2).

Todorovićtól és Karakaševićtől is különböző, egy harmadik úton jutott Európa legjobb 64 játékosa közé Makszuti Anetta: a Novi Sad versenyzőjének a neve – a magyarországi Nagyváradi Mercédeszhez hasonlóan – ott volt a között a hét játékos között, akik szerencsés vesztesként, vagyis lucky loserként, mint csoportmásodikok, pótselejtező nélkül indulhatnak a főtáblán.

Habár volt még egy út, ami a főtáblára vezetett, azon az úton Pető Zsolt és Marko Jevtović is megtorpant: mindketten a pótselejtezőben veszítettek. Pető 2:1-re vezetett az orosz Iszmajlov ellen, de a következő három szettben az orosz ellenállhatatlan volt, az utolsó szettet 11:3-ra nyerte. Jevtovićot a romániai Szőcs Hunor győzte le 4:1 arányban.

Nicolae Lupulescu, a női válogatott szövetségi kapitánya így értékelte az első két napot:

Három játékosból kettő a főtáblára jutott, így nem lehetek elégedetlen. Todorović nagyon fontos győzelmet jegyzett a szerintem legjobb francia ellen, valamennyi mérkőzésén maximálisan tartotta magát a taktikai utasításaimhoz. Amióta nem vezettem, jó pár elemben fejlődött. Ami Makszutit illeti, ő is betartotta az utasításokat, talán egy kicsit túlságosan tisztelte a korábban portugál, most spanyol színekben versenyző Xiaót, de bebizonyította, hogy van keresnivalója a jobbak ellen is. Izabela Lupulescut sajnálom, mert 3:0-ra vezetett, s végül kikapott a portugál Oliveirától, de nem szabad elfelejteni, hogy egy meccset 0:2-ről nyert meg, a csoport két legjobbjától pedig 4:3-ra kapott ki. Egy 17 éves kislánytól, aki első felnőtt-Eb-jén szerepel, ez nagyon is megsüvegelendő teljesítmény.

A magyarországi versenyzők közül Madarász Dóra, Pergel Szandra és Pattantyús Ádám lett csoportelső, így ők pótselejtező nélkül jutottak a 64 közé. Lakatos Tamás hiába győzte le az olasz Bobocicát 4:3-ra, utolsó mérkőzésén 4:2-re veszített az osztrák Serdaloglutól, így cask harmadik lett.

Korosztályos Eb Kolozsváron

Az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy 2018-ban Kolozsvár rendezheti meg a korosztályos Európa-bajnokságot. Az ETTU szerint mind a román, mind a cseh Ostrava pályázata nagyon jó volt, s végül a szolgáltatások és a szállodák minősége döntött a román pályázat javára. Jövőre a portugáliai Gondomar ad otthont a serdülő- és ifjúsági kontinensbajnokságnak.

Férfiak, egyéni, 5. csoport: Majoros–Karakašević 4:1, Karakašević–Grixti (máltai) 4:0. A csoport végeredménye: 1. Karakašević, 2. Majoros, 3. Oostwouder (holland), 4. Grixti. 21. csoport: Pető–Stoyanov (olasz) 3:4, Pető–Yigenler (török) 4:2. A csoport végeredménye: 1. Szguropulosz, 2. Pető, 3. Stoyanov, 4. Yigenler. 23. csoport: Jevtović–Papageorgiu (görög) 2:4, Glod (luxemburgi)–Jevtović 1:4. A csoport végeredménye: 1. Papageorgiu, 2. Jevtović, 3. Glod, 4. Alekszandrov (bolgár).

Pótselejtező, a 64 közé jutásért: Pető–Iszmajlov (orosz) 2:4, Jevtović–Szőcs (romániai) 1:4, Szudi (magyar)–Robison (ír) 4:0, Kosiba (magyar)–Bobocica (olasz) 1:4.

Nők, egyéni, 5. csoport: Makszuti–Piccolin (olasz) 4:0. A csoport végeredménye: 1. Xiao, 2. Makszuti, 3. Piccolin, 4. Lundström (finn). 12. csoport: I. Lupulescu–Oliveira (portugál) 3:4. A csoport végeredménye: 1. Ciobanu (román), 2. Oliveira, 3. Lupulescu, 4. Zavicanu (görög). 16. csoport: Todorović–Bratejko (ukrán) 4:1. A csoport végeredménye: 1. Todorović, 2. Loeuillette (francia), 3. Pavčnik (szlovén), 4. Bratejko (ukrán).

Vegyes páros, a főtáblára jutásért: Nagy/Pavlović (magyar/horvát)–Jorgić/Galič (szlovén) 3:1, Szudi/Pergel–Nuytinck/Loyen (belga) 3:1, Jevtović/Lupulescu–Vlaszov/Noszkova (orosz) 1:3.