2024. április 23., kedd

Új ügyrendi szabályzatot fogadott el a képviselő-testület

Az újvidéki képviselő-testület több órás vita után elfogadta az új ügyrendi szabályzatot, amely a városatyák napirendi pontok szerinti felszólalásainak az időtartamát három percre korlátozza.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az eddigi szabályzat nem tartalmazott semmiféle korlátozást a napirendi pontokhoz kötődő felszólalásokat illetően, ezért a képviselők gyakran órákat töltöttek a szószéken. Az új ügyrendről szóló vita alatt a Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt és az Elég volt mozgalom képviselői a felszólalásaikban rámutattak arra, hogy az új szabályzattal megsérthetik a szólásszabadságot, a képviselő-testület elnökének pedig sokkal nagyobb felhatalmazást ad mint eddig, mert ezentúl jogában áll megszakítani egyes képviselők felszólalásait, és ő dönt arról is, hogyan tartják meg az ülést.

A hatalmi koalíció képviselői szerint nagy szükség van az új ügyrendi szabályzatra, kifejtették, hogy a tartományi parlament és más városi parlamentek ülésein évek óta hasonló szabályzatot alkalmaznak. A városvezetést gyakorló pártok szerint sokkal hatékonyabb lesz a munka a képviselő-testületben, mert az ellenzéknek nem lesz alkalma szándékosan hátráltatni az ülés munkáját, a múltban erre sajnos számtalan példa volt. Az ellenzék az ülés előtt több mint 100 beadványt adott át az ügyrendi szabályzattal kapcsolatban, de ebből a hatalmi koalíció csak tízet fogadott el, melyek többnyire a szabályzat szövegének nyelvtani-logikai hibáira vonatkoztak. Azokat a beadványokat, amelyek a felszólalások időtartama korlátozásának a megszüntetésére vonatkoztak, elutasították.

Az ülésen elfogadták az Októberi Díj és a Novemberi Oklevél várományosaira vonatkozó ajánlatokat is, valamint Újvidék díszpolgárává avatták Jean-Pierre Lotz francia onkológust.

Az idei Októberi Díj három várományosa az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság, az Újvidéki Nyugdíjasok Egyesülete és Nenad Ćaćić újságíró. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a Novemberi Oklevél várományosait is, ők: Lukácsi Lajos, aki a péterváradi toronyóráról gondoskodott az utóbbi 30 évben, és Radivoj P. Stojković, a Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium igazgatója.