2024. április 24., szerda
TÖRÖKBECSE

Az egészségházban ismét fogadnak a kamenicai orvosok

A törökbecsei képviselő-testület augusztus végén új igazgatót nevezett ki az egészségház élére, így dr. Anđelka Korovljev lemondása után dr. Ivan Zec lett az intézmény megbízott igazgatója.

A törökbecsei egészségház komoly anyagi gondokkal küzd (Fotó: Fehér Rózsa)

A törökbecsei egészségház komoly anyagi gondokkal küzd (Fotó: Fehér Rózsa)

Dr. Ivan Zec elmondása szerint az intézményben sok az örökölt probléma, de a megoldásukra irányuló törekvéseket az önkormányzat azzal is támogatja, hogy a költségvetési eszközöket egy módosítással 1,3 százalékról 2,4-re emelte.
– A gondjaink elsősorban anyagi természetűek. Első dolgunk az volt, hogy a nagybecskereki alap regionális fiókintézetében sikerült kiharcolnunk öt alkalmazott elismerését, így már csak két állandó szerződés nélküli alkalmazottunk maradt. A tartozásunk több mint 130 millió dinárra rúg, de meg tudtunk állapodni azokkal, akiknek tartozunk, többek között a gyógyszerbeszállítókkal is, így sikerült biztosítanunk a legkeresettebb gyógyszereket a patikánkban – számolt be a legégetőbb gondokról az új igazgató.
A törökbecsei egészségház káderterve 2013 óta nem változott, miközben a lakosság létszáma csökkent, az ellátások iránti igények pedig megnövekedtek. A lakosság ugyanis egyre betegebb és idősebb.
– Azt szorgalmazzuk, hogy a két állandó szerződés nélküli alkalmazottunk mellett további két orvost is felvehessünk. Azok helyett, akik távoznak tőlünk vagy szülési szabadságra mennek, határozott idejű helyettesítőket fogunk alkalmazni. Négy orvosunk szakképzésen van. Új hálózati, normatíva- és káderterv készül, az egészségvédelmi törvény is változni fog, és abban reménykedem, hogy az egészségház alapítói jogait átveszi majd a tartomány – jelentette ki dr. Zec.
A megbízott igazgató továbbra is ellátja kardiológusi feladatköreit is, mivel az egészségháznak a normatíva szerint nem lehet saját kardiológusa, dr. Sofija Radivojević belgyógyász pedig az endokrinológiai részt fedi le. A kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetéből négy éven át rendszeresen jártak Törökbecsére a szakorvosok, és a nyári szünetet követően most már minden szerda délután ismét fogadják a betegeket. Ilyenkor elsősorban echokardiográfiákat, szükség szerint azonban color Doppler érvizsgálatot is végeznek, így a betegeknek ezek miatt a kivizsgálások miatt nem kell Újvidékre utazniuk.
Az egészségház mentőszolgálatának a gépparkja is felújításra szorul, jelenleg három mentőautóval, egy sürgősségi és egy dialízisre szállító járművel rendelkezik, valamint két autója van a gondozói szolgálatnak.
– A felnőttek otthonától használatra elkaptunk egy kombit, erre nagy szükségünk van, hiszen a többi járművünk már több mint 500 ezer kilométert futott, és gyakran szorulnak javításra. Az önkormányzat támogatásával nagy szükségünk lenne egy új mentőkocsira, és a japán nagykövetségtől is remélünk támogatást, ők eddig több mint hetven ilyen járművet adományoztak Vajdaságnak. A meglévő mentőcsapat mellé is szükség lenne még egyre – számolt be a gondokról a megbízott igazgató.
Az egészségházban egyébként nemrég új telefonközpontot helyeztek üzembe, de a polgárok szerint a rendszer rosszul működik. Dr. Ivan Zec megígérte, hogy hamarosan visszaáll a régi rendszer, és a betelefonálók hívását ismét két váltásban fogadják majd a központi pénztárban.