2024. március 28., csütörtök

Forr a dal már

Egy magyarországi előadóművész a pesti srácokról és 56-ról – Vajdasági turnén Tóth Péter Lóránt

Hétfőn délután a kishegyesi színházban kezdte meg vajdasági turnéját Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas előadóművész.

Tóth Péter Lóránt a kishegyesi előadáson (Fülöp Valentin felvétele)

Tóth Péter Lóránt a kishegyesi előadáson (Fülöp Valentin felvétele)

Tóth 12 éven keresztül tanárként dolgozott a kunszentmiklósi református gimnáziumban, majd a tavalyi évben otthagyta a katedrát és az előadói pályát választotta. Saját bevallása szerint, rendhagyó irodalomóráival szeretné bejárni a Kárpát-medence minél több iskoláját. A tavalyi tanévben Vasútállomás című előadásával 147 határon túli iskolába jutott el, Vajdaságban pedig 40 előadást tartott. Idén az 1956-os magyar forradalomról szóló előadással járja a határon túli magyar iskolákat.

– Ebben a tanévben az 56-os Emlékbizottsághoz adtam be egy pályázatot, amely segítségével 65 határon túli iskolában jut el az előadás. Ez igazából egy rendhagyó történelem- és irodalomóra egyben. Vajdaságban hétfőn kezdődött a körút, és 10 iskolába megyek el. Kishegyes mellett az adai, moholi, óbecsei, szenttamási és bácsfeketehegyi iskolákban fogok fellépni – mondta el az előadóművész.

A verses előadás célja, hogy a diákokat közelebb vigye az 56-os eseményekhez, mivel a határon túli magyar gyerekek nem igazán ismerik a forradalom eseményeit.

– Mindenképp egy olyan előadást akartam, ami nagyobb rálátást nyújt a gyerekeknek. Mivel nagyon sok esemény történt a forradalom két hetében, ezért külön kiragadtam a Corvin köziek és a pesti srácok éltét és harcát a szabadságért. A pesti srácok annyi idősek voltak, mint azok a gyerekek, akik ezt az előadást meg fogják hallgatni. Ilyen jellegű kapcsolódási pontokat próbáltam keresni, amelyeket 56-ról szóló, vagy 56-ban, a forradalom alatt született versekkel vagy prózai szövegekkel egészítettem ki – számolt be az előadóművész.