2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Guardiola múltja és jelene összecsap Barcelonában

Nem okoz különösebb nehézséget kiválasztani a Bajnokok Ligája-csoportkör 3. fordulójának szerdai slágermeccsét, a Barcelona–Manchester City mérkőzés mindenképpen csúcsrangadónak számítana, ám a párharcnak különös pikantériát ad, hogy Josep Guardiola, a katalánok játékos- és edzőlegendája az angol klub szakvezetőjeként tér vissza a Camp Nouba. A mérkőzést mindemellett komoly tétje is kiemeli a többi közül, hiszen hazai siker esetén a Barcelona a jelenlegi kettőből ötpontos előnyt építhet, amivel gyakorlatilag továbbjutna a C jelű kvartettből, a City ellenben izgulhatna, hogy egy Gladbach elleni sikerrel beéri a Celtic.

A statisztikák mindegyike a Barca mellett szól. Az utóbbi négy idényben harmadszor vív párharcot a Manchester Cityvel, az előző négy meccs mindegyikét megnyerte – mindkét párviadalra a nyolcaddöntőben került sor, a 2013/2014-es és a 2014/2015-ös szezonban. Guardiola eddig egyszer mérkőzött meg korábbi csapatával, a 2014/2015-ös elődöntőben a Bayern München kispadján élte át, hogy a katalánok 5:3-as összesítéssel kiütötték a bajorokat a BL-csatározásból. Ha ez nem lenne elég, érdemes tudni, hogy a Barca rendkívül eredményes hazai pályán a BL-csoportkörben, legutóbb 2009 októberében a Rubin Kazany tudott nyerni 2:1-re a Camp Nouban, az azóta lejátszott húsz hazai csoportmeccsből tizennyolcon győztek, kettőn döntetlent játszottak a gránátvörös-kékek. A katalánok malmára hajthatja a vizet az is, hogy a City nem túl eredményes Spanyolországban, legutóbbi nyolc vendégszerepléséből csak kettőt nyert meg, hatszor vesztesen hagyta el a pályát.

A Barcelonánál tisztában vannak azzal, hogy ez a párharc teljesen más lehet, mint a korábbiak, Gerard Piqué szerint a mostani City nagyban különbözik attól a csapattól, amellyel a korábbi években megmérkőztek: „Ezeken a meccseken kell a legtöbbet nyújtani a sikerhez. Teljesen más Manchester Cityvel találkozunk most, mint amilyennel megmérkőztünk a korábbi években. Más futballt játszanak, mint a Pellegrini-érában, máris látható, érezhető Guardiola hatása. Más stílusban futballoznak, magasan letámadják az ellenfelet. Komoly aduász az ellenfél kezében, hogy Pep jól ismeri a mi játékfilozófiánkat és -rendszerünket.”

Az A csoportban a két hazai csapat csaknem behozhatatlan előnyre tehet szert a két vendégegyüttessel szemben, az egyaránt négypontos Arsenal és PSG egy győzelemmel hategységnyi fórra tehet szert a Ludogoreccel, illetve a Basellel szemben.

A B jelű négyesben az első helyen álló Napoli nagy lépést tehet a továbbjutás felé, hiszen a két döntetlennel második Beşiktaşt fogadja, és amennyiben megszerzi zsinórban harmadik sikerét az elitkörben, hét pontra leszakíthatja török riválisát. A vendégek botlását várja a csoport másik két csapata, a törökök veresége esetén a Dinamo Kijev–Benfica mérkőzés győztese fellép a második pozícióba.

A D csoportban is a továbbjutás küszöbére léphet két csapat, az Atlético Madrid és a Bayern München. Különösen igaz ez a spanyol együttesre, amely egy rosztovi diadallal kilenc egységével tetemes előnyt építhet az oroszokkal és a Münchenbe látogató PSV-vel szemben. A bajorok sem fognak szórakozni a hollandok ellen, elvégre ha nyernek, ők is csaknem behozhatatlan előnyhöz juthatnak. 

Bajnokok Ligája, 3. forduló (20.45), A csoport: Arsenal–Ludogorec (Arena Sport 1, Film Mánia), PSG–Basel (Arena Sport 5), B csoport: Dinamo Kijev–Benfica, Napoli–Beşiktaş (Arena Sport 2 – körkapcsolás), C csoport: Barcelona–Manchester City (HRT2, M4, OBN, RTS1), Celtic–Borussia (M) (Arena Sport 4), D csoport: Bayern München–PSV (Arena Sport 3, Sport1), Rosztov–Atlético Madrid (Sport2).