2024. március 28., csütörtök

Illegális bevándorlás - Új útvonalon érkeztek migránsok Horvátországba

Új útvonalon, Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeztek migránsok Horvátországba - írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán.

A horvát hatóságok hétfőre virradóra Nyugat-Horvátországban, a Plitvicei-tavaktól északra, Slunj térségében nyolc szíriai állampolgárt tartóztattak fel, akik illegálisan lépték át a boszniai-horvát határt.

A rendőrség úgy véli: a migránsok a boszniai Bihac és Velika Kladusa között, a zöldhatáron keresztül érkeztek Horvátországba. Arról ugyanakkor nincs tudomásuk, hogy embercsempészek segítettek-e nekik átkelni a határon.

A lap szerint utoljára tavaly ilyenkor fordult elő, hogy illegális bevándorlók Bosznián keresztül érkeztek Horvátországba. Akkor négy kurd határsértőt tartóztatott fel a horvát rendőrség a Plitvicei-tavak közelében. Elmondásuk szerint Dél-Szerbiából a hegyeken keresztül érkeztek Boszniába, busszal Szarajevóba utaztak, és onnan tovább az ország nyugati részébe, Bihac felé indultak, majd Licko Petrovo Selónál lépték át illegálisan a boszniai-horvát határt. A szír-török határvidékről indultak, és húsz nap alatt tették meg az utat. Szabálysértésért előállították és gyorsított eljárásban kitoloncolták őket az országból.

A most feltartóztatott szír állampolgárok viszont menedékkérelmet nyújtottak be, a hatóságok elszállították őket egy befogadóközpontba.

A horvát-boszniai határ több mint 1000 kilométer hosszú és nehezen ellenőrizhető.

Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de azóta az országba belépő migránsok száma töredékére csökkent. Többségük illegálisan, Szerbiából, a zöldhatáron keresztül érkezett a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe.

Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.