2024. április 25., csütörtök

Erdogan: Törökország lesújt ellenségeire külföldön is

Törökország ellenségei elleni kíméletlen fellépést ígért akár az ország határain túl is Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán egy beszédében.

Törökország nem fogja megvárni, amíg "nekiszegezik a kardot", ehelyett fellép ellenségei ellen - hangoztatta, utalva a Kurdisztáni Munkáspártra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.
"Mostantól fogva nem fogjuk megvárni, amíg a problémák bekopognak az ajtónkon, nem fogjuk megvárni, amíg nekünk szegezik a pengét, nem fogjuk megvárni, amíg a terrorista szervezetek eljönnek és megtámadnak minket" - mondta Erdogan az ankarai elnöki palotában, több száz helyi kormányzati alkalmazott előtt tartott beszédében.
"Bárki is támogatja ezt a megosztó terrorista szervezetet, fel fogjuk kutatni őket" - mondta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű gerillaszervezetre utalva. A PKK, amelyet az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetként tart számon, harminc éve folytat fegyveres felkelést a kurd önrendelkezésért, és Irakban és Szíriában is rendelkezik háttérrel.
"Bárhová is mennek, megtaláljuk és elpusztítjuk őket" - hangoztatta.
Erdogan az utóbbi időben harciasabb hangot ütött meg, kifogásolva, hogy a NATO-tag Törökországot nem vonják be jobban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet kezén lévő észak-iraki Moszul város felszabadításáért indított hadműveletbe. Erdogan bírálja azt is, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam ellen fellépő kurd milíciákat támogat Szíriában, amelyeket a török kormány a PKK kiterjesztett karjának tekint.
Erdogan a napokban többször is azzal érvelt, hogy Moszulban és térségében kiújulhat a felekezetek közötti erőszak, miután Washington bevonta a helyi síita milíciákat is Moszul felszabadításába.
Szerdán arról beszélt, hogy megegyezés született az amerikai hadsereggel arról, hogy török harci repülőgépek csatlakoznak a moszuli hadműveletekhez, noha Washington szerint az iraki hadseregen múlik, hogy ki vesz részt az ostromban.
"Azt hitték, hogy kihagyhatnak minket (a moszuli offenzívából) azáltal, hogy a PKK-val és az Iszlám Állammal bosszantanak minket... Azt hiszik, alakíthatják a jövőnket terrorszervezetek kezei által" - hangoztatta.
"Jelen akarunk lenni, amikor meg kell védeni a szabadságunkat és a jövőnket. Ez a hely most Moszulban van, azért ott akarunk lenni Moszulban" - jelentette ki, s közben hangsúlyozta, hogy nem Irak szuverenitásának megsértése a célja.
Az ellene indított nyári puccskísérlet bukása óta uralkodó hazafias hangulatot kihasználó Erdogan az elmúlt héten több beszédében is utalt a "Misak-i Milli"-re (Nemzeti Egyezményre), vagyis azokra a döntésekre, amelyeket az utolsó ottomán parlament 1920-ban kijelölte a birodalom határait. Többször is felpanaszolta az első világháború után, az 1923-as Lausanne-i Szerződéssel aláírt területi engedményeket, amelyek létrehozták a mai Törökországot.