2024. április 25., csütörtök

„Bátor és cselekvő nemzedék tagjai vagytok”

Aláírták az Európa Kollégiumban a felsőoktatási ösztöndíjprogram szerződéseit – A fiatalok előtt szép, de kihívásokkal teli út áll, jegyezték meg a felszólalók

Összesen 395 egyetemi és főiskolai hallgató részesült a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramjának támogatásában, melyet a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. együttműködése révén ítélnek oda vajdasági magyar egyetemistáknak immár hat éve. A cél: itthon tanulásra, majd tudásának ugyancsak szülőföldön való kamatoztatására ösztönözni minél több fiatalt. Az ösztöndíj-szerződések ünnepélyes átadására szerdán került sor az újvidéki Európa Kollégiumban, egy tehetséges fiatalokat bemutató és szerepeltető, tartalmas műsorban, melyen részt vettek a magyar kormány, a szabadkai magyar főkonzulátus, a vajdasági kormány oktatásügyi és felsőoktatási titkárságok, a Magyar Nemzeti Tanács, a CMH iroda, a kollégium, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői is.

Ünnepi beszédében, az ösztöndíjban részesült hallgatók köszöntése során Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke azt mondta: bátor és cselekvő nemzedék tagjai a támogatást nyert egyetemisták és főiskolások, hiszen a rendelkezésükre álló számos választási lehetőség ellenére mégsem másutt folytatták tanulmányaikat, hanem minden kényszer nélkül, céltudatosan döntöttek az itthon tanulás mellett, vállalva az ezzel járó kihívásokat is. Az út során jelentkező akadályoknak ellenállnak majd, tette hozzá, s egy terebélyes, mély gyökerekkel rendelkező akácfa ellenálló képességéhez hasonlította a tanuló fiatalokat. Mint közölte, 256 új ösztöndíjasa van a programnak, 55-en részesülnek demonstrátori ösztöndíjban, 44-en kapnak a felsőbb évfolyamokról támogatást, további 40-en pedig a Várady kiválósági ösztöndíjat tudhatják magukénak mesterképzésük alatt. Húsz hallgató a doktori képzéséhez szerezte meg ez utóbbi kiválósági támogatást.

– A legtöbb pályázó az Újvidéki Egyetem valamelyik karán folytatja a tanulmányait. Ennek ténye azt igazolja, hogy helyesek voltak a célkitűzéseink, melyek megvalósításához elnyertük a magyar kormány támogatását is: az Európai Kollégium kiépítése és a szakkollégiumi jellegének megteremtése. Kívánom minden hallgatónak, hogy tudásvágya a jövőben se lankadjon, néhány év múlva példaértékű munkát végezzenek közösségünk tagjaiként, s példát mutassanak ezáltal a jövő generációinak – szögezte le beszéde végén Jerasz Anikó.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője kiemelte: az ösztöndíjak aláírásakor annak lehetünk szemtanúi, ahogyan egy jól működő nemzeti közösségi intézmény a személyi sors felé fordul. Nincsenek kétségeink afelől, hogy csakis a jövő értelmisége tarthatja fenn a magyarságot itt is, Magyarországon is – emelte ki. Nagy hangsúlyt fektetett a cselekvőerő fontosságára, mely éltet egy közösséget, s melyhez ezen a módon is támaszt nyújt az Európa Kollégium és számos más olyan program, amelyet az anyaország is támogat. Pirityiné a tudomány, a sport és a művészet terén elért kiemelkedő magyar eredményeket hozta fel beszédében példaként – mindnyájukat e cselekvőerő hajtotta a siker felé.

– Szép, de fáradságos munka elvégzésére szólítjuk ma fel a hallgatókat. A képességetek megvan ahhoz, hogy ezt a munkát sikerrel el tudjátok végezni, bennetek vannak e képességek, azoknak csupán ki kell az idő folyamán bontakozniuk, s élni kell velük – zárta mondandóját Pirityiné Szabó Judit, aki úgyszintén sok sikert és kitartást kívánt az egyetemistáknak a munkához.

A műsor folytatásában aláírták a hallgatókkal az ösztöndíjazásról szóló dokumentumokat, majd fogadást tartottak tiszteletükre a kollégiumban.