2024. április 19., péntek

Éhségsztrájkba fogott Bratislav Dikić

A szerbiai csendőrség volt parancsnoka, Bratislav Dikić, akit szombaton este tizenkilenc szerbiai állampolgárral egyetemben terrorizmus és bűnszervezet megszervezésének a gyanújával tartóztattak le Montenegróban, tegnap éhségsztrájkba kezdett, és folyadékot sem hajlandó magához venni. Így tiltakozik a montenegrói hatóságok és igazságügyi szervek magatartása ellen – erősítette meg a gyanúsított védőügyvédje, Milan Petrović.

Dikić egyébként ártatlannak vallotta magát az ügyészségi kihallgatás során. Azt mondta, azért utazott Montenegróba, hogy imádkozzon az ostrogi kolostorban, mivel súlyos betegségben szenved, és végső elkeseredésében az égiektől kívánt segítséget kérni – nyilatkozta Petrović. Hozzátette, Dikić nem is ismeri a többi letartóztatottat.

– Nagyon rosszul érzi magát, főleg azért, mert ártatlanul és alaptalanul vádolják. Az ügyészséggel közölte, hogy bármikor a rendelkezésükre áll, bármilyen kérdésükre hajlandó válaszolni, mivel bizonyítani kívánja, semmi köze mindahhoz, amit ellene felhoztak – magyarázta a védőügyvéd.

A montenegrói Különleges Ügyészség azzal gyanúsítja Dikićet, hogy Aleksandar Sinđelićtyel – egy állítólagos bűnbanda állítólagos vezetőjével – közösen megszervezte a bűnbandát, amelynek a vasárnapi parlamenti választásokat követően támadást kellett volna intéznie a montenegrói intézmények ellen, valamint elfognia Milo Đukanović miniszterelnököt. A húsz letartóztatott közül hat szabadon távozhatott a kihallgatást követően, tizennégyük számára pedig 72 órás fogva tartást rendelt el az ügyészség hétfőn.

Másrészről a Blic napilap tudni véli, hogy Dikićet a Milo Đukanović vezette Szocialisták Demokratikus Pártja bérelte fel, hogy legalább 100 ezer euró ellenében játssza el a terroristát. A hatalmi párt így kívánta megosztani a montenegrói szavazókat, akik vasárnap járultak urnák elé – írja a Blic.

– Az volt a cél, hogy a szavazók nemzetileg mérsékelten elkötelezett rétege minél nagyobb számban adja le a voksát Đukanović pártjára. Ezzel az akcióval szerették volna azt a látszatot kelteni, hogy a választásokon Montenegró-párti és Szerbia-párti politikai csoportosulások közül választhatnak a polgárok. Azt nem tudni pontosan, hogy Dikić mekkora összeg ellenében vállalta magára a terrorista szerepét, de Podgoricában az a hír járja, hogy legalább 100 ezer eurót kapott. Azért választották Dikićet, mivel közismerten a szélsőséges szerb nemzeti irányvonal támogatója, és emiatt senkiben nem merült volna fel annak a gyanúja, hogy Đukanović pártjának bármi köze lehetne az ügyhöz. Dikić súlyos beteg, ezért kérdéses, hogy végre tudott volna-e hajtani bármilyen terrortámadást. Jó barátja viszont Slavko Stojanovićnak, a montenegrói rendőrség igazgatójának és a valamikori igazgatónak, Veselin Veljovićnak – írta a Blic.

Egyébként Dikić védőügyvédje a nap folyamán cáfolta a Blic állításait.