2024. április 25., csütörtök

Menesztések 11 kórházban

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter új vezetőség kinevezéséről döntött számos szerbiai település (Artanđelovac, Majdanpek, Bor, Gornji Milanovac, Negotin, Priboj, Vranje, Prijepolje, Negotin, Nišu, Valjevo) kórházainak esetében – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A miniszter az egészségügyi intézmények szolgáltatásainak az ellenőrzése után döntött a vezetők cseréjéről. Az illetékes minisztérium által kinevezett bizottság a többi között az egészségügyi központok tisztaságát, az ott dolgozóknak a betegekkel való viszonyát, az esetek megfelelő dokumentálását, és az intézmények felszereltségét is vizsgálta.

Október 28-áig megérkeznek Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterhez az egészségházak és a klinikai központok munkájáról és állapotáról szóló jelentések is.

A miniszter a vizsgálatot azt követően rendelte el, miután a loznicai kórházban műhiba miatt elhunyt egy nyolcéves kisfiú.

A kartöréssel beszállított Radenko Nikodinović halála után belső vizsgálatot indítottak az intézményben. A gyerek apjának beszámolója szerint fia a játszótéren, a csúszdán sérült meg. A kórház sürgősségi osztályára kettős kartöréssel vették fel. Miután az ügyeletes orvos megigazította és begipszelte a gyerek kezét, röntgenezésre küldte, ami után úgy ítélte meg, a csontok jól állnak, nincs szükség műtétre, ezért hazaengedték őket.

A kisfiú állapota azonban október 3-án megromlott. Belázasodott, a keze bekékült és megmeredt. Az után döntöttek úgy a loznicai kórházban, hogy Belgrádba, a Tirševa utcában található Gyermekkórházba utalják. Itt a gyermek kezének látványától elképedt orvosok csak annyit jegyeztek meg, hogy a loznicai kollégák legalább a gipszet levehették volna, hogy a kisfiú bőre lélegezhessen. Bár megpróbálták ellátni a hozzájuk érkezett kisfiút, törött karja ekkor már olyan fokú üszkösödésnek indult, hogy több orvos közbenjárása és két műtét ellenére sem sikerült a kar vérkeringését helyreállítani, a kisfiú vérmérgezésben elhunyt.