2024. április 19., péntek

Jubileumok jegyében

Megkoszorúzták Lifka Sándor szobrát

Szabadkán tegnap megkoszorúzták Lifka Sándor szobrát, amelyre a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából került sor. A rendezvényről Siflis Zoltán filmrendezőt, szervezőt kérdeztük:

(Fotó: Lukács Melinda)

(Fotó: Lukács Melinda)

– Idén tíz éve annak, hogy megszervezzük a Vajdasági Magyar Mozgókép Napját, hiszen egy évtizeddel ezelőtt a Magyar Nemzeti Tanács meghatározta a vajdasági magyarság jeles ünnepeit. A filmesek számára nagy öröm, hogy a többi művészeti terület mellett, a mozgóképnek is lett saját napja. Lifka Sándor 105 évvel ezelőtt, 1911. október 13-án nyitotta meg az egykori Hungária szállóban a Délvidék második kőfilmszínházát. Az elsőt korábban, 1907-ben, Bosnyák Ernő Zomborban hozta létre. Az idei rendezvényünket a jubileumok jegyében tartjuk meg. Tízéves fennállása és a magyar mozi 120. évfordulója mellett, programunk kötődik az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójához is. Rendezvényünknek elsősorban az a feladata, hogy a kortárs vajdasági magyar filmek vetítése által a közönség megismerje úgymond Lifka és Bosnyák utódait. Az elmúlt egy-két évben készült új vajdasági filmeket igyekszünk bemutatni. Több helyszínen tartunk vetítéseket, Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Újvidéken és Zomborban. Természetesen nem csupán Lifka Sándor, hanem az 1876-ban született Bosnyák Ernő emléke előtt is tisztelgünk, és Zomborban koszorút helyezünk el a szobránál. Idén hat új film készült, ebből a közönség hármat láthat, a többi esetében még tart a forgatás, vagy nem volt meg a nyilvános bemutatójuk a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban. Ez is mutatja, hogy a kortárs filmalkotók – akár idehaza, akár Magyarországon forgatnak – anyaországi támogatásból készítik filmjeiket, így az első közlés joga a támogatót illeti meg. Számunkra fontos, hogy sikerül megünnepelni a tíz éves jubileumot, azt szeretnénk ugyanis, hogy az új vajdasági magyar alkotások – legyen szó dokumentumfilmről, kisjátékfilmről vagy animációról – közönség elé kerüljenek és kulturális életünk részét képezzék. A rendezvény így alkalmat ad arra, hogy hírt adjunk a vajdasági magyar mozgóképről és azokról az alkotókról, akik témáikat térségünkből merítve készítik filmjeiket – hallottuk Siflis Zoltántól.

A rendezvény jelentőségéről Vuletić Simon Viktória, a Lifka Sándor Art Mozi igazgatója is szólt:

– Minden évben megszervezzük a Vajdasági Magyar Mozgókép Napját, idén a műsorunk az 1956-os eseményekhez is fűződik, de művészi témájú és animációs filmeket is láthatunk. Remélem, hogy mindenki talál magának valami érdekeset. Nagyon örülünk, hogy ezt a hagyományt megőrizhettük és minden évben sort kerítünk a rendezvényre – mondta a moziigazgató.