2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

C. Ronaldo csúcsra tör Nikolićék ellen

Nem is jöhetne ennél rosszabb pillanatban a magyar válogatott csatárt, Nemanja Nikolićot is foglalkoztató varsói Legia számára a Bajnokok Ligája-csoportkör harmadik fordulója, amelyben kedden a Real Madrid vendégei lesznek, hiszen a lengyel bajnoki címvédő rég nem látott hullámvölgyet él meg. A Legia 22 idei mérkőzéséből mindössze 6-ot nyert meg, a legutóbbi 13 találkozójában 8-at elvesztett, a BL-ben előbb kikapott a Borussia Dortmundtól 6:0-ra, majd a Sportingtól 2:0-ra, a hétvégén a Pogoń Szczecin ellen sem sikerült javítani, 3:2-es vereséget szenvedtek Jacek Magiera kiválasztottjai. Ma este sem ők az esélyesek, hiszen a Realhoz látogatnak, amely 22 meccses veretlenségi sorozatnál tart, a BL-ben hazai pályán a legutóbbi 7 meccsét megnyerte, ráadásul kifejezetten eredményes, hatból hatszor diadalmaskodott lengyel klubok ellen. Ha ez még nem lenne elég ijesztő Nikolićék számára, meg kell jegyezni, hogy a madridiak portugál szupersztárja, Cristiano Ronaldo várhatóan nagy kedvvel játszik majd, hiszen mindössze két gólra jár attól, hogy a focitörténelem első futballistája legyen, aki 100-szor talál be az európai kupaporondon.

A madridi drukkereknek nincs igazán izgulnivalójuk, még ha Sergio Ramos, Luka Modrić és Casemiro sérülés miatt továbbra is maródi, a társak nélkülük is magabiztos, 6:1-es sikert arattak a hétvégi főpróbán a Betis otthonában, amivel megszakították négydöntetlenes szériájukat, és tartják a lépést a jobb gólkülönbségével éllovas városi rivális Atléticóval a Primera tabelláján.

Zinedine Zidane, a királyi gárda edzője az elvégzett munkában látja a sikeres szereplés receptjét: „Huszonkét meccs óta veretlenek vagyunk, de ez nem jelent semmit, szép, szép, de sokkal szebb lenne folytatni ezt a sorozatot. Elégedett vagyok az elvégzett munkával. Ha a feladatainkat jól végeztük, elérhetünk dolgokat. A Betis elleni meccsel elégedett voltam, a játékosok az elejétől a végéig remekül teljesítettek. De most ez egy új nap, és egy új meccs vár ránk.” Honfitársa, a Real-védelem oszlopa, Raphael Varane is a szorgalommal magyarázza a hosszú veretlenségi szériát: „Nincs ebben semmi titok, a leglényegesebb dolog a kemény munka. Mindig hiszünk magunkban és abban, amit csinálunk.”

A keddi játéknapon láthatóan az F csoport tartalmazza a legizgalmasabb párharcokat, hiszen a madridi meccs mellett a Borussia Dortmund lisszaboni vendégjátékára is sokan lesznek kíváncsiak. A német együttes a Real elleni 2:2-nek és a Legia elleni hatgólos sikernek köszönhetően négy pontnál jár, míg a Sporting a Legia felett aratott győzelem és a Realtól elszenvedett vereség után hárompontos, a portugáloknak tehát rendkívül fontos lenne egy újabb diadal hazai pályán, hogy továbbjutóhelyről várják a két csapat novemberi, dortmundi meccsét. A Sportingnak nem fekszenek igazán a német csapatok, legutóbbi tizenkét németországi ellenféllel vívott meccséből mindössze kettőt nyert meg, öt döntetlen és öt vereség mellett. Ha a Real nyer a Legia ellen, és a Dortmund is beveszi Lisszabont, a lengyelek biztosan, a portugálok nagy valószínűséggel lemondhatnak az első két helyről.

A dortmundiaknál kisebb kórházat lehetne nyitni, sérülés miatt nem léphet pályára Sven Bender, Marcel Schmelzer, Marco Reus, Neven Subotić és Erik Durm, illetve Gonzalo Castro, Raphael Guerreiro, Szokratisz Papasztatopulosz és André Schürrle játéka is kérdéses, a hazaiaknak pedig a csapatkapitány Adrien Silvát, Radosav Petrovićot és Jeffersont kell nélkülözniük hasonló okokból. A németek e hiányosságában rejlik a portugálok egyik legnagyobb esélye, hogy megnyerjék a két együttes történetének első egymás elleni meccsét.

Michael Zorc, a dortmundi sportigazgató szerint a Real magabiztosan lép majd tovább ebből a kvartettből, a Borussia és a Sporting a másik továbbjutóhelyről dönt majd: „Nem kell túl bölcsnek lenni ahhoz, hogy kijelenthessük, a Sporting elleni meccs jelentős hatással lesz a csoport végeredményére. A Real végigszárnyal majd ezen a csoporton, így a Sporting elleni meccsen kell eldönteni, melyik csapat lehet a másik továbbjutó.”

A keddi játéknap további fontos kérdései, hogy a G csoportban érdekelt Leicester City a bajnokságban való botladozás ellenére közel kerül-e a továbbjutáshoz egy esetleges København elleni sikerrel, hogy a Dinamo Zagreb a Sevilla ellen képes lesz-e megszerezni első pontjait a csoportkörben, illetve hogy az E csoportban a Monaco, Tottenham, Leverkusen hármasból melyik tud meglépni a többiektől.  

Bajnokok Ligája, 3. forduló (20.45), E csoport: Bayer (L)–Tottenham (Arena Sport 1, Film Mánia), CSZKA Moszkva–Monaco, F csoport: Real Madrid–Legia Warszawa (M4, Arena Sport 2 – körkapcsolás), Sporting–Borussia (D) (Arena Sport 5, Sport2), G csoport: Club Brugge–Porto, Leicester City–København, H csoport: Dinamo Zagreb–Sevilla (Arena Sport 4), Lyon–Juventus (Arena Sport 3, Sport1).