2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ

Todorović már a főtáblán, a többiek kikaptak

Mind férfi, mind női részről sokkal kevesebb sikert hozott a Budapesten zajló Európa-bajnokság egyéni selejtezőjének második fordulója a szerb versenyzőknek, mint az első.

Makszuti Anetta igen rosszul kezdett az európai ranglista 46. helyezettje, a spanyol-kínai Maria Xiao ellen, de az első két játszma után elkapta a fonalat, s egyenlített, majd az ötödik szettben 6:3-ra vezetett, amikor a spanyol lány néhány csuszának köszönhetően egyenlített, majd fordított. A hatodik szettben már folyamatosan Makszuti futott az eredmény után, de hiába, nem érte utol ellenfelét, aki 4:2-re nyert, s már biztosan csoportelsőként végez. Izabela Lupulescu még rosszabbul kezdett, mint Makszuti: a törökkanizsai Obilić játékosa az első három játszmát elveszítette a román Ciobanu ellen, utána azonban szó szerint a semmiből támadt fel, s meccslabdát hárítva egyenlített. Ez úgy látszik teljesen felőrölte az erejét, mert a hetedik játszmában esélye sem volt, mindössze egy pontot nyert. A rossz kezdést Andrea Todorović sem úszta meg, ő az első két szettet veszítette el a francia Loeulliette ellen, s volt 3:2-es játszmahátrányban is, de végül egy 11:9 és egy 12:10-es győzelemmel megnyerte a mérkőzést, így már biztosan ott lesz a neve a 64-es főtáblán.

Makszuti és Lupulescu pedig reménykedhetnek, hogy mint csoportmásodikok, az öt lucky loosers (szerencsés vesztes) között lesznek, akiknek nem kell a főtáblára jutásért selejtezniük. Ha a Fortuna elkerüli őket, akkor szerdán 18 órakor a pótselejtezőben kell kiharcolniuk a győzelmet.

Ami a férfiakat illeti, az első körben csak Pető Zsoltnak gyűlt meg a baja a 16 éves Szguropulosszal, aki ellen 3:0-ra és 10:9-re vezetett, akkor azonban a szélével talált el egy jó labdát, s ekkor megfordult a mérkőzés. A görög fiú egyre többször találta el a bivalyerős tenyeresével az asztalt, s végül Petőnek igencsak oda kellett tennie magát, hogy megnyerje a hetedik szettet. A második forduló szerb szemszögből rosszul kezdődött, mert Aleksandar Karakašević kikapott a világranglista 214. helyén álló, magyarországi Majoros Bencétől. A fiatal magyar játékos remekül adogatott, s megfejthetetlen rejtélyt jelentett Karakaševićnek, aki derekasan küzdött, s az ötödik szettben 8:3-ról feljött 10:9-re, de akkor Majoros olyan parádés tenyerest ütött, amihez az ötszörös olimpikon, négyszeres Eb-győztes játékos hozzá sem tudott érni. akit végül 4:1-re győzött le. A szerbiaiak rossz sorozata Pető és Jevtović asztalhoz állásával sem szakadt meg: előbbi az olasz Stoyanovtól 4:3-ra, utóbbi a görög Papgeorgiutól veszített 4:2-re, így holnap mindenképpen nyerniük kell, ha a csoport második helyén szeretnének végezni. A 23 csoportelső automatikusan a főtáblára jut, míg a 23 csoportmásodik közül kisorsolnak ötöt, akik kiesnek, 18-an pedig pótselejtezőn döntik el, ki lesz ott a legjobb 64 között.

Európa-bajnokság (Budapest), egyéni, selejtezők, férfiak, 5. csoport: Karakašević–Ooustwouder (holland) 4:0, Majoros (magyar)–Karakašević 4:1. 21. csoport: Pető–Szguropulosz (görög) 4:3, Stoyanov (olasz)–Pető 4:3. 23. csoport: Jevtović–Alekszandrov (bolgár) 4:0, Papageorgiu–Jevtović 4:2.

Nők, 5. csoport: Makszuti–Lundström (finn) 4:1, Xiao (spanyol)–Makszuti 4:2.

12. csoport: Lupulescu–Zavicanu (görög) 4:2, Ciobanu (román)–Lupulescu 4:3.

16. csoport: Todorović–Pavčnik (szlovén) 4:1, Loeuillette (francia)–Todorović 3:4.