2021. október 24., vasárnap

A kulcsposztokon új emberekkel kormányozna tovább a régi horvát koalíció

A kulcsposztokra új embereket állítva készül folytatni kormányzását a szeptemberi választásokon hatalmát megőrző horvát kormánykoalíció - derült ki kedden Zágrábban, miután Andrej Plenković, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) miniszterelnök-jelöltje közzétette leendő kabinetjének összetételét.

Fotó: nezavisne.com
Fotó: nezavisne.com

A HDZ és a harmadik legtöbb szavazatott kapott Híd Függetlenek Listája (Most) több mint egy hete jelentette be, hogy megállapodásra jutott a közös kormányalakításról. Így ugyanaz a két párt alakít koalíciós kormányt, amelynek előző kabinetje alig félévi közös kormányzás után megbukott.

Andrej Plenković azonban meglepetésre új embereket jelölt négy kulcsfontosságú tárca - a gazdasági, a külügy-, a védelmi és a közigazgatási minisztérium - élére, sorrendben Martina Dalić (HDZ), Davor Ivo Stier (HDZ), Damir Krstičević (HDZ) és Ivan Kovačič (Híd) személyében. Ráadásul ez a négy politikus, akik közül egyik sem vett részt az előző kormány munkájában, töltheti majd be mostantól a négy miniszterelnök-helyettesi posztot.

Helyén marad ugyanakkor Zdravko Marič (HDZ) pénzügyminiszter és Vlaho Orepić (Híd) belügyminiszter.

Távozik a kulturális minisztérium éléről Zlatko Hasanbegovic, akit baloldali civil szervezetek mindvégig azzal vádoltak, hogy szélsőjobboldali nézeteket vall. Az ő helyére Nina Obuljen Korzinek kerül majd. Két kisebbségi képviselő, a szerb és az olasz is feltételekhez kötötte a kormány támogatását, egyebek között Hasanbegovic távozását kérve a kormányból.

A HDZ összesen 15, a Híd négy tárcát irányít majd. Megszűnnek a miniszter-helyettesi pozíciók és helyükre államtitkárok kerülnek. A kabinetben négy nő kap helyet.

A parlament várhatóan szerdán választja meg a kormányt, noha már hétfőn napirendre tűzte az erről szóló szavazást, ami azért késik, mert a Híd addig még el akarja fogadtatni a kormányban való részvételének feltételéül szabott törvényjavaslatokat.

A szeptember 11-i parlamenti választásokon a HDZ a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Híd végzett 13 mandátummal.