2024. március 29., péntek

A 35. fejezet rejtélyei

A Koszovó-ügyi bizottság támogatásáról biztosította a szerb kormányt – Edita Tahiri jelentése bekerült a szerb csatlakozási feltételek közé

A szerbiai parlament Koszovó-ügyi bizottsága támogatásáról biztosította a kormánynak azt a döntését, mellyel semmissé nyilvánította a koszovói képviselőház Trepča ólom- és cinkbánya-vállalat kisajátításáról szóló határozatát. A testület öt órán át ülésezett, a megbeszélésen megállapították, hogy a vagyonjogi kérdésekről külön brüsszeli dialógust kell indítani, s rendezni kell a Szerbiai Telekom koszovói vagyonának és a Trepča vállalatnak a helyzetét is.

A bizottság az európai integrációt érintő kérdéseket is megvitatott. Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Edita Tahiri koszovói integrációs miniszter jelentését az Európai Unió belefoglalja a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások 35. fejezetébe. Mint mondta, elképedt, amikor meghallotta, hogy Tahiri ezzel dicsekszik, s miután ellenőrizte, mi az igazság, rá kellett jönnie, hogy valóban ilyen helyzettel állunk szemben. Đurić megfogalmazása szerint a koszovói albán szeparatizmus egy újabb fázisát tapasztalhatjuk most meg, melynek lényege a kifosztás, a vagyoneltulajdonítás és Brüsszel megkerülése. A szerb kormány ennek ellenére továbbra is a dialógus és a békés megoldás mellett foglal állást – emelte ki a bizottság ülésén.

A kijelentésre reagált a nap folyamán Tanja Miščević, az európai uniós csatlakozási tárgyalások szerbiai csoportjának vezetője. Miščević szavai szerint a déli tartományt érintő 35. fejezet nem változhat meg, de különféleképpen lehet értelmezni a benne foglaltakat. A Szerbiai Gazdasági Kamarában adott nyilatkozata során kiemelte: a tárgyalási keret nem változhat, de mint minden dokumentumot, ezt is lehet így is, úgy is értelmezni. Elismerte, hogy maga a tárgyalási keret sem eléggé világos, de hangsúlyozta a 35. fejezet fontosságát, melyet, a 23. és 24. fejezetekhez hasonlóan, még a tárgyalás elején megnyitottak, és a legutolsó fejezetként fogják lezárni a folyamat végén. A 35. fejezet egy egyedülálló példa az európai uniós csatlakozások történetében – tette hozzá –, hiszen más államok nem küzdenek hasonló problémákkal, mint amilyen a koszovói kérdés, így tapasztalatok sincsenek a fejezetben foglaltak teljesítésével kapcsolatban.