2024. április 25., csütörtök

Jogi magyarázat a politikai helyett

A szerbiai hírszerző ügynökségek szerint egy albán nemzetiségű rendőrparancsnok vallomása miatt tartóztattak le húsz szerbiait Montenegróban – Hat gyanúsított távozhatott a fogdából

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök nem hisz a Bratislav Dikić volt csendőrparancsnok elleni, terrorizmussal kapcsolatos vádakban. A szerb kormány első embere azt sem hiszi, hogy a többi, terrorizmus, valamint bűnszervezet szervezésének gyanújával szombaton este Montenegróban letartóztatott 19 személynek bármi köze lenne az ügyhöz.

Emlékeztetőül: a montenegrói Különleges Ügyészség álláspontja szerint a Montenegróban letartóztatott húsz szerb állampolgár azt tervezte, hogy a vasárnapi parlamenti választások befejezését követően a montenegrói képviselőház előtt gyülekező polgárokra támad, elfoglalja a parlament épületét, és megfosztja szabadságától Milo Đukanović kormányfőt. Az ügyészség szerint az ellenzéki pártok által felbérelt bűnbandát Bratislav Dikić, a szerbiai csendőrség volt parancsnoka irányította. A montenegrói rendőrség bűnszövetkezet létrehozásával és terrorcselekmény szervezésével gyanúsítja a letartóztatott szerbiai állampolgárokat. Mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek. A montenegrói köztévé jelentése szerint tegnap késő délután az ügyészségi kihallgatást követően hatan távozhattak a fogdából, tizennégy gyanúsított számára pedig 72 órás előzetes letartóztatást rendelt el az ügyészség. A montenegrói rendőrség más, az üggyel összefüggésbe hozható személyek azonosításán munkálkodik.

Vučić szerint a montenegrói hatóságok eddig nem számoltak be hihető és ésszerű bizonyítékról, amely alátámasztaná állításaikat. Hozzátette, a szerbiai hírszerző ügynökségek nem tudták megerősíteni a montenegrói hatóságok értesüléseit, viszont más, egyelőre titkos értesülések birtokába jutottak.

– Jó lett volna, ha néhány, Zubin Potok-i illetékességű személy letartóztatásakor nem csupán Seljimi albán nemzetiségű rendőrparancsnok vallomására támaszkodtak volna. Attól tartok, bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy ez így van. Ebben az esetben viszont nem volt alapja a húsz szerbiai állampolgár letartóztatásának. Egyelőre várakozó álláspontra helyezkedünk, elképzelhető, hogy a montenegrói hatóságoknak más bizonyítékaik is vannak. Értesüléseink szerint kizárólag Seljimi vallomása alapján tartóztatták le a Ravna Gora-i Mozgalom képviselőit. Igaz, hogy ők politikai ellenlábasaim, de ez nem jelenti azt, hogy terroristák. Akármilyen érdekes társasággal együtt tartóztatták le Dikićet, semmi nem utal arra, hogy terrorista lenne – fogalmazott Vučić.

A miniszterelnök elmondása szerint a letartóztatottak legtöbbje ügyvédjének a közvetítésével Szerbia segítségét kérte, ezért Szerbia montenegrói nagykövetségének képviselői meglátogatták őket a fogdában.

A Szerbia és Montenegró közötti kapcsolatok Vučić szerint jók, és ilyenek is maradnak, hiszen Szerbia jó kapcsolatokat szeretne ápolni a szóban forgó országgal. Éppen ezért Szerbia nem politikai jellegű magyarázatot követel Dikić és a többiek letartóztatását követően, hanem jogi jellegűt. Újságírói kérdésre válaszolva Vučić Boris Tadić volt köztársasági elnöknek, a Szociáldemokrata Párt elnökének arra a nyilatkozatára is reagált, hogy Szerbia és Montenegró kapcsolatai szinte soha nem voltak annyira rosszak, mint amilyenek most. Vučić szerint a két ország kapcsolatai éppen Tadić idejében romlottak meg, mert, mint rámutatott, a felek nem beszélgettek egymással. Bárki megkérdezheti a montenegrói államvezetést, hogy mikor voltak jobbak az ország kapcsolatai Szerbiával, most, vagy négy évvel ezelőtt, mondta a szerb miniszterelnök, aki hiszi, hogy a szomszédos ország vezetése az aktuális kapcsolatokkal elégedettebb.