2024. április 25., csütörtök

Több pénz a feldolgozóiparnak és a fejletlen régióknak

Crna Traván, a Šurik Invest tejfarmon járt a mezőgazdasági miniszter

A következő időszakban több pénzt irányoz elő az állam a mezőgazdasági befektetésekre a fejletlenebb régiókban, a hangsúlyt pedig a feldolgozóipar előbbrevitelére helyezi – nyilatkozta Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap Crna Traván, a Šurik Invest tejfarmon tett látogatása alkalmával. A gazdaság a privát és az állami partnerség egyik példája, és a vezetésében az ottani önkormányzati is részt vesz.

– Hárman fogtak össze a gazdaság elindításában, az önkormányzat pedig az infrastruktúra egy részét szolgáltatta. A magánbefektető adta az ötletet, a pénz egy részét és a tudást, amely lényegében elindította az egész tervet. Az állam az ilyen farmoknak kíván további segítséget nyújtani, egyebek között a felszerelés beszerzésében – magyarázta a miniszter.

Kifejtette, több pénzt fog ezekre a célokra költeni a tárca, leginkább a legkevésbé fejlett régiókban, amelyeken a termelékenységi kapacitást kívánják javítani.

– Ez új cégek, farmok megnyitásához is vezethet, fejlesztheti az állattenyésztést, valamint a feldolgozóágazatra is jó hatást gyakorol – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint a szerbiai tejet akár az orosz piacra is lehetne exportálni.

– Az állam felismerte a dolog fontosságát, a tejmennyiség után, jószág után, valamint a területalapú növénytermesztésre is adunk támogatást. Ebben az évben csak ezen a farmon 200 ezer eurót fektettek az illetékesek a felszerelések korszerűsítésébe, mi pedig a pénz felét vissza fogjuk nekik adni – magyarázta a miniszter, aki szerint a szóban forgó gazdaságnak iskolapéldaként kell szolgálnia, hogy létezhet gyümölcsöző együttműködés az állam és a magánvállalkozók között.

A farmon egyébként harmincan dolgoznak, több száz kecskét, 1200 birkát és 60 tehenet tartanak, és naponta csaknem 1000 liter tejet dolgoznak fel – áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.