2024. április 20., szombat

Az IT-szektor továbbra is nyerő

Tavaly a poslovi.infostud állásportálon a munkaadók legtöbbje középiskolai végzettségű jelöltek számára adott fel hirdetést

Szerbiában továbbra is azok vannak a legjobb helyzetben, akik az IT-szektorban helyezkednének el, ezen a területen ugyanis alig több az állásajánlat, mint a jelentkező. A poslovi.infostud országos állásportál kimutatása szerint a tavalyi állásajánlatok 52,52 százalékában középiskolai végzettségű jelöltet kerestek, a hirdetések 35,79 százalékában volt követelmény a felsőfokú végzettség, az alkalmazottat keresők 11,18 százaléka pedig az általános iskolai végzettséget jelölte meg követelményként. Vajdaságban Dél-Bácskában és azon belül is Újvidéken hirdették meg a legtöbb állást. A legkevesebb állásajánlat Nyugat-Bácskában és a Tisza mentén jelent meg.

Az egyik legnépszerűbb szerbiai állásközvetítő felület megkeresésünkre nem tudta rendelkezésünkre bocsátani a szerbiai munkapiaccal kapcsolatos aktuális mutatókat, mivel hivatalos összegzést és kimutatást kizárólag év elején készítenek az előző tizenkét hónap vonatkozásában, így a tavalyi adatokat küldték el lapunknak. Viszont a honlapon található állásajánlatok alapján megállapíthatjuk, hogy a helyzet hasonlít a múlt évihez. Továbbra is azok járnak a legjobban, akik képesítésük alapján – vagy tudásuk függvényében, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy ezen a területen diploma nélkül is elhelyezkedhet a terület kiemelkedő ismerője – az IT-szektorban keresnek munkát.

A szóban forgó honlapon tavaly 18.581 álláshirdetés jelent meg, az oldalon át jelentkező érdeklődők száma pedig 2,4 millió volt. Ez azt jelenti, hogy átlagban egy állásajánlatra 128 személy jelentkezett.

A lekeresettebb foglalkozások az IT-szektorban a Java programozó, a PHP-programozó, a netfejlesztő, az iOS-fejlesztő és az Android-fejlesztő. Az egyéb területeken a legtöbb munkaadó kereskedelmi szakembert, közgazdászt, eladót, adminisztrációs és irodai munkást, okleveles gépészmérnököt, sofőrt, telefonos operátort, okleveles elektrotechnikust, fodrászt, autószerelőt, értékesítési és kiviteli menedzsert, raktárost, könyvelőt, grafikai tervezőt, okleveles építészmérnököt, banki hivatalnokot, üzletvezetőt, pincért keresett.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A legtöbben a számlázói, a fizikai munkás, a marketingszolgálatban meghirdetett, eladásfelügyelői és számítógépes kezelői munkakörökre jelentkeztek. Érdekesség, hogy a legnépszerűbbnek számító IT-szektorban meghirdetett munkahelyekre jelentkeztek a legkevesebben. A portál kimutatása szerint a tavalyi állásajánlatok 52,52 százalékában középiskolai végzettségű jelöltet kerestek, a hirdetések 35,79 százalékában volt követelmény a felsőfokú végzettség, az alkalmazottat keresők 11,18 százaléka pedig általános iskolai végzettséget jelölt meg követelményként.

Ami az állásajánlatok területi eloszlását illeti, Vajdaságban Dél-Bácskából hirdették meg a legtöbb munkahelyet. A körzetben 19 településen ajánlottak állást, összesen 3093 munkahelyre. Újvidékről 2459 állásajánlat érkezett, Szenttamásról 15, Verbászról 98, Petrőcről 38, Palánkáról 111, Óbecséről 70, Temerinből pedig 46. Észak-Bácskában összesen 1259 munkahely betöltését hirdették meg a poslovi.infostud állásportálon. Szabadkán 1097, Palicson 29, Topolyán 113, Kishegyesen 11, Bácsfeketehegyen pedig 9 munkahelyet hirdettek meg. Nyugat-Bácskából érkezett a legkevesebb, összesen 378 állásajánlat a portálra: Zomborból 196, Apatinból 76, Hódságról 58, Kúláról 48.

A Tisza mentéről 367 állásajánlat jelent meg a portálon: Magyarkanizsáról 53, Törökkanizsáról 21, Csókáról 14, Zentáról 114, Adáról 30, Nagykikindáról pedig 135. Észak-Bánát területéről 506 munkahelyet hirdettek meg az Infostudon: Nagybecskerekről 404, Törökbecséről 50, Szécsányból 16, Titelről 10, Begaszentgyörgyről 9, Magyarcsernyéről 9, Dečaniból pedig 8 érkezett. Dél-Bánát területéről 503 hirdetés érkezett: Antalfalváról 22, Pancsováról 207, Opovóról 19, Keveváráról 38, Alibunárról 15, Zichyfalváról 11, Versecről 167, Fehértemplomról pedig 14.

Ami Szerbia nagyobb városait illeti, Belgrádban 11.532 megüresedett munkahely betöltésére kerestek alkalmazottat az Infostudon, Nišben 779 munkahelyet hirdettek meg a portálon, Kragujevacon 504-et, Kraljevóban 181-et, Užicén 210-et, Zaječaron 125-öt, Jagodinában 224-et, Čačakon pedig 337-et.

Külföldről 118 állásajánlat jelent meg a portálon egész évben, ezekre a hirdetésekre összesen 4611 személy jelentkezett. Az Infostudon jelenleg 41 külföldi állásajánlat aktuális. A legtöbb külföldi munkalehetőség (8) Németországban van, elsősorban villanyszerelőket, vízvezeték-szerelőket és szobafestőket, mázolókat keresnek. Oroszországból, Csehországból és Montenegróból 5-5 állásajánlat érkezett, ezenkívül Magyarországról 3, Szlovákiából 2, de az Egyesült Arab Emírségek államaiból is találhatnak ajánlatokat az érdeklődők.