2024. március 28., csütörtök

„A csövek komolyak, a tőszám jó...”

VII. Hagyományos Kukoricatörés Zentagunarason

A kézi erővel történő kukoricatörésnek, szárvágásnak, a bontásnak és a szár kúpozásának jutott főszerep az október 15-én, Zentagunarason immár hetedízben szervezett kukoricanapon. A Mag Hagyományápoló Egyesület által szervezett rendezvénynek a helybeli Kiss-tanya és Farkas Ferenc gazda termőföldje biztosított helyszínt. Számos díszes terítéken felszolgált ízes parasztreggelivel is készült a kukoricanapon versengő 13 kukoricatörésben ügyességét, rátermettségét próbára tevő csapat, akik a tengerihez köthető ügyességi játékokban is megmérettettek. Mindeközben 19 bográcsban babétkek főttek. A hagyományőrző rendezvény történetében ezúttal versengett legtöbb csapat: a magyarországi Szolnok mellett Felsőhegyről, és a vajdasági Feketetóról, Szenttamásról, Bajsáról, Bácsfetehegyről, Buránysorról, Ada határából, Zentagunarasról, Szabadkáról, Zentáról, Topolyáról, Orompartról, Temerinből.

A rendezvény megnyitója keretében, mielőtt egy játékos jelenetben a gazda és a szedő megalkudtak volna a kukoricaszedés bérében, Kiss Éva, a Mag Hagyományápoló Egyesület elnöke, valamint Sípos Attila, az egyesület végrehajtó bizottságának az elnöke köszöntette az egybegyűlteket. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Miután a minisztérium nevében üdvözölte a jelenlevőket, ismertette a hallgatósággal az első benyomásait, azt, amit a helyszínre érkezve, a kukoricaparcellák mellett elhaladva tapasztalt: „A csövek komolyak, a tőszám jó, az év is rájárt, a műtrágyázási technológia is a helyén volt”, így vélhetően, a tulajdonosnak is köszönhetően, a kukoricanap sikeres lesz – jelezte.

– A mezőgazdasági minisztériumban minden olyan ügyet megpróbálunk képviselni, amit az elmúlt időszakban önökkel megbeszéltünk, akár ilyen rendezvényeken, akár olyan összejöveteleken, melyeken gazdaszervezeteinkkel tárgyaltunk, hoztunk döntéseket – nyomatékosította beszédében az államtitkár, majd Fremond Árpád köztársasági képviselőt, a VMSZ alelnökét külön köszöntötte, és hangsúlyozta: Fremond a legtöbb olyan ügyben, amiről közösen döntöttek a termelőkkel, vele együtt ténykedett, és várhatóan fog is. Kiemelten fontos feladatként jelölte meg többek között a kistermelői rendelet kapcsán való képviseletet.

A VII. Hagyományos Kukoricatörésen a Venesz-díjas Ments András is jelen volt, kétféle minőségben. A Va-Te-Be-T ügyvezetőjeként a helyi termékprogramot bemutatva, népszerűsítve továbbá a főzőverseny bírálóbizottságának tagjaként is a Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend képviseletében.

– Helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel készített és hagyományőrző termékekről beszélünk, melyeknek, azt gondolom, igenis helye van az életünkben. Mint azt az államtitkár úr is elmondta, készül a rendelet arról, hogy a növényi és állati eredetű termékek legálisan feldolgozhatóak legyenek, és ezek értékesítésre kerülhessenek. Ez nagyon fontos, hisz a helyi termék egy helyi önfoglalkoztató program – fogalmazott Ments András, kiemelve és jellemezve a folytatásban a helyi termék védjegyzés folyamatát és jelentőségét. Arra buzdította a rendezvény helyszínére, a helyi termékbemutatóra érkezett kiállítókat, töltsék ki az úgynevezett helyi védjegyigényt. A Va-Ta-Be-T ügyvezetője elmondása szerint Zentagunarason szombaton 16-17 kiállító 20-25 terméke esetében történhetett meg a nyilvántartásba vétel.