2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS

Magasra került a léc

Szombaton a Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnokában három szőnyegen rendezték meg a 7. Csaba Ferenc nemzetközi birkózó-emlékversenyt, a Potisje olimpikon birkózójának tiszteletére. Az emlékverseny résztvevőit Dukai Károly, a Potisje Birkózóklub elnöke és Csaba Márta, Csaba Ferenc özvegye köszöntötte, majd Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert megnyitotta a versenyt. A tornán 13 ország (Szerbia, Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Bulgária, Görögország, Lengyelország és Moldova) 35 klubjának 301 utánpótlás-korosztályú birkózója lépett szőnyegre, amivel részvételi csúcs dőlt meg. A versenyt hat korosztályban rendezték meg a fiúk és a lányok részére, a dobogósok érmet, a legeredményesebbek pedig serleget is kaptak. A helyi Potisje birkózói eredményesen helytálltak ezen az erős megmérettetésen, amit a 23 megszerzett érem bizonyít.

Külön élményt jelentett látni a román, ukrán, moldovai, cseh, lengyel, bolgár és görög nemzetiségű versenyzőket, akik ritkábban járnak errefelé, a bizony a mi kis bajnokainknak volt dolguk bőven, mert a felsorolt nemzetiségű versenyzők kiválóan képzett birkózók, s ellenük bizony valóban nem volt kis dolog nyerni ezen a tornán. Kalapot kell tehát emelni a magyarkanizsaiak előtt, s itt nem csak magára a klubra gondolunk, hanem a helyi szponzorokra is, akiknek segítségével mindez létrejöhetett. Magasra tette a lécet a Potisje, de nemcsak saját magának, hanem például a zentaiaknak is, akinek szervezés terén sokat kell még tanulniuk a magyarkanizsaiaktól, s színvonalasabbá tenni a védjegyként szolgáló Nikola Vukov-emléktornát, ahová immár szintén meg lehet hívni ennyi versenyzőt, klubot, mert a zentai sportcsarnokban ennyi gyerek is vígan elférne. Sőt…

Eredmények, fiúk, 2009–2010-es korosztály, 27 kg: 1. Petróci Péter (Bócsa), 2. Felkai Balázs (ESMTK), 3. Bačani Ivan (Horvátország). 35 kg: 1. Aleksandar Terzić (Proleter), 2. Fehér Benjamin (Potisje), 3. Mikus Egon (Partizan, Mohol).

2007–2008-as korosztály, 25 kg: 1. Rekecki Márk (Potisje), 2. Pósa Noé (Potisje), 3. Mihajlo Mitrović (Zenta), Zátroch Márk (ESMTK). 27 kg: 1. Jász Bálint (ESMTK), 2. Marko Đukić (Proleter), 3. Újhelyi Balázs (Potisje), Lengyel Kevin (Potisje). 29 kg: 1. Szécsényi Zalán (Bócsa), 2. Tóth M. Dávid (Zenta), 3. Lazar Dedić (Soko), Molnár Ervin (Románia). 32 kg: 1. Olasz Bende (ESMTK), 2. Kmöth Zalán (ESMTK), 3. Stefan Grba (Soko), Kosmala Darius (Lengyelország).

2005–2006-os korosztály, 26 kg: 1. Füge Levente (ESMTK), 2. Harca Aleksandar (Csehország), 3. Özvegy Dániel (Potisje), Mayer Barnabás (Solt). 28 kg: 1. Andrej Velisavljev (Omladinac), 2. Papageorgio Rafail (Görögország), 3. Gáspár Bálint (Bócsa), Jovan Stajin (Soko). 34 kg: 1. Lakatos Dávid (Potisje), 2. Felkai Bendegúz (ESMTK), 3. Berkec Dejan (Zenta), Lukač Antonio (Horvátország). 36 kg: 1. Vámos Antal (Zenta), 2. Nagy Kristóf (Potisje), 3. Farkas Bence (Dunaharaszti), Lukač Michael (Horvátország). 39 kg: 1. Tóth Dániel (Zenta), 2. Gangl Zétény (Soltvadkert), 3. Filip Bartošik (Csehország), Vanja Kurčev (Proleter). 42 kg: 1. Kónya Ádám (Zenta), 2. Milutin Krstović (Partizan, Belgrád), 3. Đorđe Graovac (Potisje), Vito Dizdar (Horvátország). 50 kg: 1. Knežević Ivan (Horvátország), 2. Smajić Affan (Bosznia-Hercegovina), 3. Mladenović Ádám (Potisje), Pap Máté (Bócsa). 57 kg: 1. Branko Đukić (Proleter), 2. Lakatos Árpád (Soltvadkert), 3. Teleki Dániel (Potisje), Šarabok Mateo (Horvátország).

2003–2004-es korosztály, 36 kg: 1. Yulian Lungu (Románia), 2. Rekecki Botond (Potisje), 3. Olasz Bálint (Ukrajna), Alexa Ondfrei (Románia). 38 kg: 1. Berec Dávid (Potisje), 2. Papageorgiv Gorgiosz (Görögország), 3. Szakács Andrej (Spartacus), Dejan Fratrić (Soko). 42 kg: 1. Emil Dragoi (Románia), 2. Elvis Todorović (Crvena zvezda), 3. Fekete Endre (Zenta), Denis Listak (Crvena zvezda). 54 kg. 1. Petenyko Viktor (Ukrajna), 2. Iwanowski Mateus (Lengyelország), 3. Molnár Ferenc (Potisje), Momčilo Gajić (Viša). 58 kg: 1. Bogdan Stojčić (Novi Sad), 2. Rekecki Bálint (Potisje), 3. Prčić Antal (Spartacus), Kökény Dániel (Dunaharaszti). 66 kg: 1. Mosó Bálint (Potisje), 2. Molnár Dávid (Proleter), 3. Kotzian Toma (Csehország), Molnár Marko (Románia).

2001–2002-es korosztály, 43 kg: 1. Pramatarov Dan Dimitrov (Bulgária), 2. Doru Craciun (Románia), 3. Florin Rubei (Románia), Tudor Ioluc (Románia). 56 kg: 1. Gegić Husein (Bosznia-Hercegovina), 2. Rabić Kristijan (Horvátország), 3. Ágoston Dávid (Zenta), Garai Strahinja (Soko). 58 kg: 1. Aleksa Ilić (Crvena zvezda), 2. Vrábel Áron (Potisje), 3. Raffai Dávid (Spartacus), Sevdalinov Genadi Ivov (Bulgária). 65 kg: 1. Parádi József (Szlovákia), 2. Branislav Ludoški (Proleter), 3. Grahovac Filip (Horvátország), Megály Zoltán (Szlovákia). 74 kg: 1. Uglješa Gajić (Viša), 2. Popovics Szergej (Ukrajna), 3. Kovács Nikolas (Szlovénia), Daroczi Adlan (Ukrajna).

85 kg: 1. Karadimosz Teofalosz (Görögország), 2. Ilija Petrović (Viša), 3. Muhi Kornél (Spartacus), Željko Petranović (Soko).

Ifjúsági korosztály, 66 kg: 1. Nagy Szebasztián (Potisje), 2. Megály Arnold (Szlovákia). 70 kg: 1. Grbinček Jurica (Horvátország), 2. Elmaz Hasanović (Crvena zvezda), 3. Vágó Ádám (Potisje), Banović Antonio (Horvátország). 85 kg: 1. Bózsó Tamás (Potisje), 2. Viktor Buzu (Románia), 3. Luka Gluščević (Soko), Teodor Milivojević (Crvena zvezda).

Lányok, 2005–2006-os korosztály, 31 kg: 1. László K. Nikolett (ESMTK), 2. Újhelyi Evelin (Potisje). 48 kg: 1. Nadežda Trifunović (Šabac), 2. Pósa Evelin (Potisje). 54 kg: 1. Fábián Orsolya (Potisje), 2. Szécsényi Sára (Bócsa), 3. Velez Petra (Zenta), Šemca Todorović (Crvena zvezda).

A verseny abszolút legjobb birkózója Lakatos Dávid (Potisje). A legeredményesebb hazai birkózó Bózsó Tamás (Potisje). A legeredményesebb külföldi birkózó Emil Dragoi (Románia). A legjobb bíró Vesna Piperski Cucić, különdíjat kapott id. Lőrinc Rudolf.

Érem 2017-ben

A magyarkanizsaiak egyik büszkeségével, az immár juniorkorú bajnok Nagy Szebasztiánnal a szőnyegen már nem nagyon lehet kibabrálni. A közelmúltban ez csak egy újságírói bakinak sikerült, mert rejtélyes módon a nyomtatott kiadásunkban úgy jelent meg a cím, hogy Szebasztián bronzérmes lett a Balkán-bajnokságon, a honlapunkon viszont már aranyérmes volt, s ez is a helyes, hiszen Szebi megnyerte a korosztályos versenyt. A bakiért elnézést kérünk, s arról faggattuk, nehéz volt-e megszerezni ezt a címet:

– Három mérkőzésem volt ezen a bajnokságon. Az elsőn a belgrádi Aleksa Erskit győztem le simán, majd egy bolgár versenyzőt vertem meg technikai tussal, a döntőben pedig azzal a törökkel találkoztam, akit az Eb-ről már ismerek, mert ott ugyanúgy a 60 kg-ban birkózott, mint én. Fel tudtam tehát készülni ellene, és a legjobb tudásommal le is győztem. Nem esett jól az újságelírás, a Balkán-bajnokság viszont adott egy pozitív visszajelzést, hogy jó úton járok, de nem a 60 kg-ban, hanem a 66 kg-ban. Most nyilván a bajnokságra koncentrálunk, de közeleg az új esztendő, amikor egy Európa-bajnokság és egy világbajnokság vár rám. Erre kell minél jobban felkészülni – mondta Szebasztián, aki már nem egyszer együtt készült a felnőttcsapattal: – 2017 elején biztosan így lesz ez, de azután is minél többet szeretnék velük készülni, mert evidens, hogy csak így lehet fejlődni. Az említett két nagyversenyen nekem már nem lehet más a célom, csak a dobogós helyezés, s ehhez minden erőmre és tudásomra szükség lesz.

És a Csaba Ferenc-emlékversenyen? Csak egy ellenfele volt a súlycsoportjában, egy szlovák: „Gyenge ez a fiú, gyors lesz…” – mondta Szebasztián, és ezt cselekedte.

„Az utánpótlástornák hozzák a haladást”

A magyarkanizsai nemzetközi tornára ellátogatott Davor Štefanek riói olimpiai bajnok is, akit valósággal elleptek a fiatal versenyzők, akik mind fényképezkedni akartak vele, és aláírást kértek tőle a mezekre, sőt a birkózócipőkre is. Štefanek kijelentette, kiváló dolog, hogy a Potisje Birkózóklubnak sikerült összehívnia ennyi versenyzőt, mert valóban rangos nemzetközi versenyt rendeztek.

– Mindig is szerettem fellépni az ilyen tornákon. A nemzetközi megmérettetéseket szeretik a gyerekek, s csak ilyeneken lehet igazán fejlődni. A szerbiai lurkóknak többet kellene járniuk a környező országokba, a Magyarországon, Romániában, Horvátországban megrendezett versenyekre, hogy megérezzék az ilyen események varázsát, és tapasztalatot szerezzenek, mert így sokkal könnyebb felkészülni a kadét-, junior- és felnőttmezőnyre – nyilatkozta a szabadkai bajnok, kiemelve, hogy az ilyen tornákon való fellépés után már nincs akkora lámpaláz akkor, amikor a mély vízbe dobják a birkózót: – Jó, hogy Szerbiában van néhány ilyen torna, így október 29-én Szabadkán mi is szervezünk egyet Stipan Dora emlékére. Minél több csapatot szeretnénk majd meghívni a jövőben, mert akkor a konkurens klubok is visszahívnak bennünket, s véleményem szerint csak így nőhetnek ki az új bajnokok – mondta Štefanek, aki jelenleg a szabadkai Spartacus elnöki teendőjét is ellátja.