2024. április 25., csütörtök

Nőtt Szlovéniában az illegális határsértők száma

Nőtt Szlovéniában az illegális határsértők száma az elmúlt napokban - közölte a helyi sajtó hétfőn. Csak a hétvégén három migránscsoportot tartóztattak fel a hatóságok az ország különböző részein.

Pénteken Maribortól nem messze, Ptuj körzetében a rendőrök négy, német és osztrák papírokkal rendelkező iraki férfit fogtak el, akik szíriai menekülteket próbáltak átcsempészni az országon, köztük gyerekeket is. A négy szíriai menekült és egy iraki embercsempész gyalog menekült a hatóságok elől, akik kutyákat, lovas rendőröket és helikoptereket is bevetettek felkutatásukra. Ennek ellenére sikerült visszajutniuk Horvátországba. Azóta a többi közel-keleti bevándorlót is visszatoloncolták Horvátországba, három embercsempészt pedig őrizetbe vett a szlovén rendőrség.

Egy nappal később öt afganisztáni férfit találtak egy kamionban elbújva, nem messze Zágrábtól, a Bregana-Obrezje határátkelőnél, míg vasárnap kilenc illegális bevándorlót tartóztatott fel a rendőrség egy tehervonaton a délnyugat-szlovéniai Ilirska Bistrican, akik Algériából,

Marokkóból, Líbiából és Eritreából származtak.
Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.

Szlovénia egy esetleges újabb migrációs hullám megelőzése, illetve kezelése érdekében meghatározott időre módosítani kívánja a külföldiekről szóló törvényt. A módosítás szerint az a külföldi állampolgár, aki nem tesz eleget a feltételeknek, nem léphet be Szlovéniába.

Amennyiben mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 év körüli kiskorúakról van szó.