2024. április 19., péntek

Vučić kételkedik

A szerbiai hírszerző ügynökségek szerint egy albán nemzetiségű rendőrparancsnok vallomása miatt tartóztattak le húsz szerbiait Montenegróban

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök nem hisz a Bratislav Dikić volt csendőrparancsnok elleni, terrorizmussal kapcsolatos vádakban. A szerb kormány első embere azt sem hiszi, hogy a többi, terrorizmus, valamint bűnszervezet szervezésének gyanújával szombat este Montenegróban letartóztatott 19 személynek bármi köze lenne az ügyhöz.

Vučić szerint a montenegrói hatóságok eddig nem számoltak be hihető és ésszerű bizonyítékról, amely alátámasztaná állításaikat. Mint hozzátette, a szerbiai hírszerző ügynökségek nem tudták megerősíteni a montenegrói hatóságok értesüléseit, viszont más, egyelőre titkos értesülések birtokába jutottak.

– Szeretném, ha néhány, Zubin Potok-i illetékességű személy letartóztatásakor nem csak Seljimi albán nemzetiségű rendőrparancsnok vallomására támaszkodtak volna. Attól tartok, bizonyítékaink vannak arra vonatkozólag, hogy ez így van. Viszont ebben az esetben alaptalan volt letartóztatni a húsz szerbiai állampolgárt. Egyelőre várakozó álláspontra helyezkedünk, elképzelhető, hogy a montenegrói hatóságoknak más bizonyítéka is van. Pillanatnyilag olyan értesüléseink vannak, hogy kizárólag Seljimi vallomása miatt tartóztatták le a Ravna Gora-i Mozgalom képviselőit, akik igaz, hogy politikai ellenlábasaim, de ez nem jelenti azt, hogy terroristák. Akármilyen érdekes társasággal egyetemben tartóztatták le Dikićet, semmi nem utal arra, hogy terrorista lenne – fogalmazott Vučić.