2024. április 19., péntek

MagyarZó Pistike messéi

 Amama újabban totál el van ragadtatva a Vucsicstól!

– Bevallom neked, Tegyula, hogy kezdetben nem voltam oda túlságosan érte, nem azért, mert nem a zsánerem, hanem mert folyton eszembe jutott, hogy miket csináltak a Sejsej vajdával, a tanítómesterével. De most már kezd szimpatikus lenni.

– Nocsak, Tematild! Mitől lett egyszerre annyira rokonszenves neked a miniszterelnök, hogy még ifjúkori radikális vétkeit is hajlandó vagy elfelejteni? – csodálkoza atata. – Talán megszépült? Vagy mert elegánsan öltözködik?

– Ne viccelődj, Tegyula. Nem az eleganciája miatt szimpatikus, hanem azért, mert ritka takarékos egy politikus! Vigyáz a pénzünkre. Mutass nekem egyetlen politikust a világban, aki annyira ügyel minden garasra, mint ő! És aki nem méregdrága hotelekben szál meg a minisztereivel, hanem egy sivár, huzatos kaszárnyában. Hallottad már, hogy Merkel Angéla kaszárnyában alszik, ha vidékre megy?

– Azért nem kell mindjárt elájulni attól, Tematild, hogy az egy hétre Nišbe költöző kormány tagjait a helyi laktanyában szállásolták el Vucsics utasításának megfelelően. Én ebben inkább csak egy közönséges propagandafogást látok a miniszterelnök részéről, hogy dicsekedhessen az ötletével a naiv rajongók meg az ellenzék előtt. Mert attól, hogy ideiglenesen vidékre költöztek, még nem fognak megoldódni a helybeliek problémái. Hiába integetnek a miniszterek a kaszárnyaablakból a kíváncsi nišieknek. Ha meg figyelembe vesszük azt, hogy mennyibe kerül a költöztetés, a telefonálás a fővárosba, plusz a napidíjak, akkor meg nem sok értelme volt az egész cirkusznak.

– Én nem is a költségek megtakarításában látom ennek a nemzetközi téren is példa nélküli akciónak az előnyeit – jelentkeze ellenvéleményével a Zacsek. – Hanem a rend, a fegyelem és kollektív szellem megszilárdításában. Hiszem, hogy visszatérésük után akkora lesz fegyelem a kormányüléseken, hogy a légy zümmögését is hallani lehet majd!

– Miket beszél, Zacsek? Mitől szilárdulna a fegyelem és a kollektív szellem?

– Például attól, hogy egy hétre katonai életmódra rendezkednek be. Reggel torna, délben együtt fogyasztják el a babgulyást, amit a katonaszakácsok főztek, vagy a káposztafőzeléket, amit én a legjobban utáltam bakaként, este takarodó. Továbbá attól, hogy amint olvasom, közös zuhanyozót és közös vécét használnak. Ha csak az Ivica nem csinál ebből is balhét.

– Magából már megint a rosszmájúság beszél, Zacsek. Mivel okozna balhét a szoci külügyminiszter?

– Azzal, hogy odaáll vitatkozni, hogy ki mehet be előbb a budiba. Mert csak egy van belőle emeletenként, és lehet, hogy neki pont sürgős. Elképzelem, hogy emiatt is hajba kap a Zoranával, mint a múlt héten az elnökjelöltség miatt, és akkor a Vucsicsnak kell majd igazságot tenni közöttük. Vagy amiatt háborog, hogy kifogyott a WC papír.

Jaés a suliban hallottam egy állati jó viccet. De semmi köze a külügyminiszterhez!

Piroska a megszokott úton bandukol az erdőn át, amikor egy fa mögül kiszól a farkas:

– Hová mész, Piroska?

– Jaj, de megijesztettél farkas koma! A frászt hoztad rám. Mit kérdezed, amikor úgyis tudod a meséből, hogy a nagymamához megyek.

– És mit viszel a kosaradban?

– Csak a szokásosat: kenyeret, sajtot és bort a nagymamának.

– És mondd, nincs nálad véletlenül WC papír?

Ámde azon is jót mulattak a zőseim a héten, hogy Szerbiában elkezdődött az újjászületés!

– Szeretem, amikor egy újonnan beiktatott miniszter derűlátó, és meg van győződve róla, hogy ő hozza meg azt a felvirágzást, ami az elődjének nem sikerült – bólogata atata. – Mint például az új gazdasági tárcavezető, a haladó Knezsevics. De azért nem kellene a fellegekben járni és rögtön újjászületést emlegetni csak azért, mert nem egészen három százalékos a gazdasági növekedés.

– Lehet, hogy a fellegekben jár, Tegyula, de legalább felcsillantja előttünk a reményt – veté ellen amama. – Azt mondta, hogy akár néhány év alatt elérhetjük az uniós szintet! Majd csak kiböjtöljük ezt a néhány évet.

– A böjt stimmel, Tematild, de néhány év helyett én inkább néhány évtizedre saccolom a hátrányunkat. Egyáltalán kivel akar eme buzgó pártkáder szakminiszter növekedni, ha a fiataljaink tömegesen hagyják el az országot? Azért, hogy ott keressék a boldogulást, ahol ha nincs is újjászületés, de legalább normális életkörülmények vannak.

– Majd én megmondom magának, Gyula zomzéd, hogy kivel fogunk növekedni – okoskoda a Zacsek. – Lehet, hogy a mi fiataljaink elvándorolnak, de azért akadnak bőven, akik meg ideköltöznek hozzánk.

– Jeszusom, csak nem a migránsokra gondol, Zacsek zomzéd? – ijedeze amama. – Mert tegnap is láttam egy tele autóbuszt, lehet, hogy pont itt akarnak letelepedni.

– Dehogy a migránsok! Majd bolondok lesznek itt megállni, több eszük van annál. Az országon belül is folyik népvándorlás, olvasom, hogy tavaly 28 ezren érkeztek más vidékekről Vajdaságba. Újvidéknek pedig hétezer új lakosa lett egyetlen év alatt. Nem csoda, ha magyar szót már csak a Telepen lehet hallani, ott is csak akkor, ha a szomszédok összejönnek.

– Nézzétek, milyen visszafogottak és nyugodtak. Ennek alapján meg vagyok győződve, hogy angolok.

– Az lehetetlen – szólal meg a francia. – Meztelenek és gyönyörűek. Biztos, hogy franciák.

Erre azt mondja a balkáni:

– Nincs ruhájuk, se hajlékuk. Nincs mit enniük, csak egy alma, ráadásul elhitették velük, hogy ez a Paradicsom. Biztos, hogy szerbek.

PISTIKE, takarékos rajongó és fegyelmezett vándor