2024. április 18., csütörtök

Elismerés, amellyel feltétlenül élnünk kell

Újvidék pályázatnyertes lett Brüsszelben – beszélgetés Kiss Gyula városi képviselővel

A csütörtök esti brüsszeli döntés értelmében Vajdaság székvárosa nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet. A versenyben két, uniós csatlakozási folyamatban lévő pályázó ország maradt, amikor is Újvidék a legnagyobb vetélytársnak számító, montenegrói Herceg-Novi városát győzte le. A titulus odaítélése kapcsán, és az azt megelőző tevékenységekkel kapcsolatban, valamint a további terveket illetően Kiss Gyulával, a Vajdasági Magyar Szövetség városi képviselőjével beszélgettünk. Szavai szerint az Európai Unió részéről ez egy igazán szép elismerés, amellyel feltétlenül élnünk kell. Meggyőződése, az előttünk álló ötéves időszakban fejlesztésekre számíthatunk a kultúrában, az idegenforgalomban, és a gazdaságban egyaránt.

Újvidék (Ótos András felvétele)

Újvidék (Ótos András felvétele)

– Nemcsak a művelődés terén történő fejlesztésekre kell összpontosítanunk. A beruházások némelyike már folyamatban van. A város azonban ezután is, költségvetési tételekben támogatja majd azokat a projektumokat, amelyek kiemelkedő fontosságúak a kultúra és a turizmus szempontjából, az Európai Unióval közösen pedig további eszközöket tudunk beszerezni mindezek megvalósítására. Véleményem szerint gazdasági fejlődésre is számíthatunk, valamint magának a városnak a rendezésén és kinézetén is dolgoznunk kell. Azáltal, hogy 2021ben kulturális fővárosként szerepelünk majd Európa térképén, a polgárok életszínvonalának javulása is várható – nyilatkozta lapunknak Kiss Gyula városi képviselő.

A cím odaítélésével kapcsolatos döntést az Újvidék 2021 projektum prezentációját követően hozták meg az illetékesek Brüsszelben. Mint azt Kiss Gyula kiemelte, ezt megelőzően minden szinten komoly munka folyt a székvárosban.

– Maga az ötlet már néhány évvel ezelőtt megfogalmazódott, a pályázaton pedig egy egész csapat dolgozott. A nemrégiben meghatározott, tízéves időszakra vonatkozó stratégia is hozzájárult ahhoz, hogy komolyan vegyék a kultúra fejlesztésére vonatkozó szándékunkat. A megvalósult eredményhez a város lakosságának véleménye is nagyban hozzájárult, ugyanis nemrégiben egy nyilvános vitát indítottunk a témakörben, amikor is a kulturális intézmények munkatársai, továbbá jeles szakemberek, illetve Újvidék polgárai ötleteikkel támogatták a megfogalmazott stratégiát. A Vajdasági Magyar Szövetség az újvidéki városi hatalmi koalíció részeként közreműködött a tervek megvalósításában, és az ötletek elfogadásában. Részt vettünk a művelődési kérdésekkel foglalkozó szervek munkájában, fejlesztésekről, rendezvényekről, intézményekről meghozott döntésekhez járultunk hozzá. Ebből kifolyólag okkal állíthatom, mi is kivettük a részünket abból a csapatmunkából, amelynek köszönhetően Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz 2021-ben.