2024. április 25., csütörtök

Nem megszüntetni, fejleszteni kell

A Szabadkai Közkórház újszülött osztályán tíz éve működik a bababarát program – Dr. Goran Mavrak: Nő a császármetszések aránya, mert egyre több nő fél a szüléstől

Két héttel ezelőtt felröppent a hír, megszüntetnék a bababarát programot a szerbiai kórházakban. Kiderült, hogy semmi efféle kezdeményezés nem érkezett az illetékes minisztériumból, egyetlen riport készült csupán egy belgrádi szülészeten, ahol a beszélgetésekből kiderült, lehet, hogy nem minden anya örül annak, hogy szülés után azonnal kettesben, segítség nélkül marad a babával. A Szabadkai Közkórház újszülött osztályán azt mondják, a bababarát program tíz éve megfelelően működik, véleményük szerint nagyon fontos, és semmiképp sem támogatnák annak megszüntetését.

– Mintegy tíz éve zökkenőmentesen működik a bababarát program a Szabadkai Közkórházban. Akkor ennek az újításnak nagyon megörültünk, s mára a mindennapjaink részévé vált – mondja dr. Goran Mavrak, az újszülött osztály vezető főorvosa.

Az édesanyák elégedettek a bababarát programmal (Fotó: Molnár Edvárd)

Az édesanyák elégedettek a bababarát programmal (Fotó: Molnár Edvárd)

– Igyekszünk nyugati színvonalon működtetni ezt a programot. A bababarát program lényege, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy megszületett, a kisbaba az édesanyával van. Természetesen függ ez a szülés menetétől is, hogy az mennyire volt nehéz, megterhelő az édesanya és a baba számára. Vannak képzett nővéreink, akik az újszülöttosztályon foglalkoznak a kisbabákkal és az édesanyákkal, vagyis állandó rendelkezésre állnak, megtanítják, hogyan kell a babát ellátni, segítenek a szoptatás megfelelő elsajátításában, ami különösen fontos az újszülött egészsége szempontjából. Nálunk ez már rutinná vált, nem is emlékszünk, milyen volt a bababarát programot megelőzően – magyarázza dr. Goran Mavrak.

A szülést követően az édesanyák az újszülöttosztály valamely szobájába kerülnek. Ebből két szoba kétágyas, bababarát szoba, két ötágyas szoba, illetve két- és háromágyas szobáink is vannak, valamint van két apartmanunk. Attól függően, hogy mennyi szülés van, az édesanyákat sorban helyezik el a szobákban, amelyek mindegyikében az édesanya ágya mellett ott van egy kiságy a baba számára.

– Az édesanyák elégedettek a bababarát programmal, legalábbis nekünk nem érkeznek panaszos visszajelzések – mondja Milica Korać, az újszülöttosztály főnővére. – A császármetszést követően 5-6 napot, természetes szülést követően 2 napot tartózkodnak az anyák a babáikkal a kórházban. Az ittlétük alatt a nővérek segítségével megtanulják, hogyan kell ellátni az újszülött köldökét, megtanítjuk őket, hogyan kell tisztába tenni a babát, és a helyes szoptatás elsajátításáról is gondoskodunk. Emellett pedig folyamatosan együtt vannak a babájukkal, ennek köszönhetően nem úgy mennek haza, hogy előtte szinte nem is voltak a gyermekkel és idegennek érzik, nem tudnak mit kezdeni vele – mondja a főnővér.

Dr. Goran Mavrak kérdésünkre, miszerint lenne-e javítani való a jelenleg működő rendszerben, s van-e lehetőségük arra, hogy a császármetszésen átesett édesanyák is a gyermekükkel lehessenek, a következőket mondja:

Dr. Goran Mavrak és Milica Korać (Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Goran Mavrak és Milica Korać (Fotó: Molnár Edvárd)

– Szükségünk lenne még több helyre, ez mindig is igény volt. A nőgyógyászatnak a fogyó eszközön és a helyen kívül talán szüksége lenne a szülőszoba, műtő átszervezésére, azonban ez már nagyobb beruházás, amit mi szeretnénk, de nem tudjuk, hogy mikor, és lesz-e rá akarat és lehetőség. Nekünk ágyra, ágyneműre, matracra és helyre van szükségünk. Minden más adott: megvan a tudásunk és az akaratunk, hogy jobbá tegyük az osztályt és megvan az anyák részéről is a nyitottság és az együttműködés.

Ami a császáros édesanyákat illeti, legtöbb esetben császármetszést követően az anya a sokkszobában van, ahol a műtéten átesett nők, illetve a császármetszéssel szült nők ugyanabban a térben vannak, akkor egy kisbabának nem igazán van helye egy ilyen helyiségben. Mi mindent megteszünk, hogy az édesanya minél előbb elhagyhassa a sokkszobát, hiszen egészséges fiatal asszonyokról van szó. Abban a pillanatban, amint elhagyják azt, attól függően milyen állapotban van az anya, nemcsak fizikailag, hanem pszichikailag is, a kisbabája vele van. Ellátja a babát, amennyiben bírja. Egyébként a sokkszobában tartózkodás idején is hozzák szoptatásra a kisbabákat.

Az újszülött osztály főorvosa elmondta, amennyiben lenne egy kezdeményezés a bababarát program megszüntetésére, ők azt egyáltalán nem támogatnák.

Szabadkán tavaly 1439 szülés volt, az idén eddig 1000 körül mozog a születések száma. A szülések 30 százaléka császármetszéssel történik. Dr. Goran Mavrak ennek kapcsán azt mondja, elsősorban a nők az okai ennek a magas aránynak:

– Nagyon fontos lenne, hogy a nők belássák, természetes úton kell szülniük, és nem erőltetnék azokat a történeteket, amelyek a természetes szülés veszélyeiről szólnak, a császármetszést pedig előnyben részesítik. Az utóbbi időben folyamatosan nő azoknak a kismamáknak a száma, akik félnek a természetes szüléstől és kérik a császármetszést. Sajnos nem tudunk eleget tenni ezeknek a kéréseknek, vannak bizonyos protokollok, amelyeket be kell tartanunk, és a nőknek fel kell fogniuk, hogy a természetes szülés a kockázatmentesebb. Fontos lenne ez irányban oktatni a nőket.

Kérdésünkre, miszerint ez azt jelenti-e, hogy a Szabadkai Közkórház nőgyógyászai támogatják a császármetszést követő természetes szülést (VBAC), Mavrak igennel válaszolt.

– Mi mindannyian támogatjuk a természetes szülést a császármetszést követően is, s mindannyian szeretnénk, hogy a nők természetesen szülnének, de a nőkkel van a gond. Ahhoz, hogy a nőgyógyász sikeresen véghezvigyen egy szülést természetes úton a császármetszést követően, elsősorban képzettnek kell lennie, olyan szakemberek kell, hogy körülvegyék, akik támogató légkört biztosítanak, s a legfontosabb, hogy a császármetszést követően természetesen szülő nő is biztos legyen magában és bízzon benne, hogy meg tudja csinálni. Nem mondom, hogy minden orvos nyitott erre, de nekünk, akik azok vagyunk, szükségünk van arra, hogy lássuk, hogy a nők is a természetes szülést szeretnék.