2024. április 19., péntek

Magas választási részvétel Montenegróban

A letartóztatások rányomták bélyegüket a szavazás napjára - A részeredmények alapján Đukanović pártja győzött

Befejeződött a parlamenti választás Montenegróban, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 73,2 százalékos volt. A nem hivatalos eredmények a szavazatok 70,4 százalékának feldolgozottsága mellett azt mutatják, hogy Milo Đukanović Szocialisták Demokratikus Pártja 40,9 százalékos támogatottságot szerzett, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Front pedig 20,3 százalékot. A Kulcs elnevezésű ellenzéki tömörülés 10,7 százalékon áll a szavazatok közel háromnegyedének átszámlálása után.

Négy évvel ezelőtt a végleges eredmények alapján a szavazópolgárok 70,3 százaléka járult az urnák elé.

A korábbi közvélemény-kutatások szerint három fél között lehetett szoros küzdelemre számítani, és a Milo Đukanović kormányfő vezette baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) győzelme hosszú évek óta először került veszélybe. A két és fél évtizede hatalmon lévő politikust a megerősödött és összefogott ellenzék válthatja le.

Közben a napot a választások mellett a montenegrói letartóztatások határozták meg. A podgoricai rendőrség húsz szerb állampolgárt kísért be, köztük a szerbiai csendőrség korábbi parancsnokát is. A gyanú szerint Đukanović ellen terveztek támadást és el akarták foglalni a montenegrói parlamentet.