2024. április 20., szombat

Több ezren tüntettek a Népszabadság felfüggesztése ellen

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése és a korrupció ellen tüntettek vasárnap délután Budapesten az LMP, az Együtt és a PM szervezésében.

Több ezren gyűltek össze az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hogy a sajtószabadság mellett álljanak ki. A Lopják a szabadságunk! – Repüljenek! névre keresztelt demonstráción felszólalt Jávor Benedek, a Párbeszéd nevű baloldali kispárt európai parlamenti képviselője, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Hargitai Miklós, a Népszabadság munkatársa.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta: Magyarországon a korrupció nem a kormányzás sajnálatos mellékterméke, hanem "maga a rendszer", a szisztémát pedig mára szinte tökéletesre csiszolták a felügyeleti szervek átalakításával.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a magyar társadalom rákjának nevezte a korrupciót, hangsúlyozva, hogy közel a halál, noha törvények sorával garantálni lehetne az elszámoltathatóságot, megköthető volna a politikusok keze.

Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója beszélt a lap bezárásának körülményeiről, megjegyezve, hogy szokatlan számára, hogy egy színpadon kell állnia, nem pedig beszámolnia egy tüntetésről, de mivel nem hagyják, hogy írjanak, ezért most beszélniük kell – fogalmazott.

A Fidesz szerint Magyarországon Nyugat-Európa számos országánál jobban érvényesül a tömegtájékoztatás. Gulyás Gergely, a kormánypárt alelnöke azt mondta, nem látják, hogy ki ellen irányul az ellenzéki pártok és civilek tüntetése. A kormánypárti politikus azt mondta: a Népszabadság megszűnését követően is két ellenzéki lap maradt a piacon, amelyek nagyobb példányszámban jelennek meg, mint a két másik kormánypárti lap.