2024. április 19., péntek

Húsz szerb állampolgárt tartóztattak le Montenegróban

A montenegrói vezetőség ellen terveztek támadásokat az ottani rendőrség adatai szerint – Közöttük van a hazai csendőrség volt parancsnoka is

Slavko Stojanović, a montenegrói rendőrség igazgatója megerősítette, hogy húsz szerbiai állampolgársággal rendelkező személyt kísért be az ottani hatóság, mert terrorizmussal gyanúsítják őket. 

A belgrádi médiumok még a hivatalos megerősítés előtt közölték, hogy legalább tizenöt szerbiait fogtak el Montenegróban, s hogy közöttük van Bratislav Dikić, a szerbiai csendőrség korábbi parancsnoka is. A montenegrói rendőrség bűnszövetkezet létrehozásával és terrorista cselekedetek szervezésével gyanúsítja a letartóztatott szerbiai személyeket.

A rendőrség vezetője szerint azzal a céllal léptek be Montenegró területére, hogy ott automata fegyvereket átvéve magas rangú állami tisztségviselők ellen kövessenek el támadásokat. Nincs kizárva, tette hozzá, hogy az állam legmagasabb tisztségű vezetői ellen is terveztek merényleteket. 

Filip Vujanović montenegrói elnök nem kívánta kommentálni a letartóztatásokat. Aleksandar Vučić szerb kormányfő azt nyilatkozta, nem rendelkezik elegendő adattal a történésekről, holnap nyilatkozik részletesebben, de megjegyezte, hogy Dikić nyugalmazott csendőr, s „furcsának” nevezte a mai napot. Nebojša Stefanović belügyminiszter kijelentette, hogy a médiumokból szerzett tudomás a volt csendőrparancsnoknak és társainak az elfogásáról.

Montenegróban egyébként ma parlamenti választásokat tartanak, így sokan politikai hátteret is látnak a letartóztatás és annak időzítése mögött. A szerb kormányfő maga is közölte, elsősorban azért kívánja holnap kommentálni a történéseket, mert nem kíván semmilyen módon kihatni a szomszédos államban zajló szavazás végeredményére.

A legutolsó információk szerint időközben a montenegrói Különleges Ügyészség épületében kezdetét vette a letartóztatott szerbiai állampolgárok meghallgatása. A hírt a portalanalitika.me híroldal tette közzé, a cikkben azt írják, minden jel arra mutat, hogy a most elfogott bűnbandát éppen a csendőrség volt vezetője irányította.

A letartóztatott szerbiaiak: B. D. (46), K. H. (39), V. B. (21), N. Đ. (21), S. V. (25), G. K. (17), B. K. (40), L. Đ. (18), B. M. (61), M. D. (59), D. M. (40), S. Đ. (52), A. Č. (33), A. A. (42), N. Đ. (34), S. Ć. (37), D. S. (32), M. A. (26), I. M. (36) és P. A. (39).