2024. április 20., szombat

Egy évtized a jótékonyság jegyében

Tízéves a zentai Rotary Club

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte nemrég a zentai Rotary Club. A klubnak az elmúlt egy évtizedben kifejtett tevékenységét Sándor József jelenlegi elnök összegezte lapunknak.

Sándor József (Horváth Zsolt felvétele)

Sándor József (Horváth Zsolt felvétele)

A mozgalom szellemisége Zentán a kétezres évek elején kezdett kibontakozni, és 2004-ben kialakult egy asztaltársaság, 2006 szeptemberében pedig 25 alapító taggal létrejött a zentai Rotary Club. A szervezet jótékonysággal foglalkozó, a közösségben kiemelkedő tevékenységet végző vállalkozókat, szakembereket, művészeket gyűjt maga köré – mesélt Sándor József.

Az öt-hat évig tartó első fellendülésüket követően egy máig tartó nehezebb időszak következett, ugyanis az általános társadalmi hanyatlás és pénztelenség az egyesület tevékenységére is rányomta bélyegét. Ettől függetlenül a 2483-as körzetben működő 66 klub közül a zentai továbbra is előkelő helyen szerepel, s a megvalósított akcióknak köszönhetően továbbra is az első tizen-egynéhány klub között van.

A magyarkanizsai, adai és csókai tagokkal is rendelkező zentai klub a kezdetekben sokkal több és anyagiakban is sikeresebb akciót tudott tartani, mint később. Hangversenyeket szerveztek: két alkalommal vendégük volt Lajkó Félix világhírű zeneművész. A városban ők szervezték meg az első operaelőadást, amely hatalmas sikert aratott, bemutattak két nagyszabású közlekedésbiztonsági szimulációt, amelyek az ittas vezetés veszélyeire hívták föl a fiatalok figyelmét. Év elején álarcosbált szerveznek, s a bevételt szociális vagy egészségügyi szervezet megsegítésére fordítják. Kora tavasszal disznótort tartanak, amelynek során a feldolgozott hús egy részét a zentai népkonyhának adományozzák. Több éven keresztül a nagykikindai Rotary Clubbal karöltve hatalmas sikerrel az elektronikus hulladékok gyűjtését is megszervezték.

Ezekből az akciókból többek között a Kéz a Kézben egyesület számára biztosítottak támogatást, több jótékonysági akciót szerveztek a Zentai Közkórház megsegítésére, egy németországi Rotary Clubbal karöltve például mintegy száz korszerű betegágyat adományoztak.

Részt vettek a Jézus szíve templom orgonájának a beszerzésében, láthatósági mellényekkel látták el a zentai, a csókai, a magyarkanizsai és az adai iskolák elsőseit. Két évvel ezelőtt egy nemzetközi pályázat által egy 250 ezer eurós és egy 70 ezer eurós, nagyon korszerű vérelemző berendezést is beszereztek a kórház és az egészségház számára. A készülékek meg is érkeztek Zentára, de nem tudni, miért nem engedélyezték ezek átadását mostanáig sem.

– Feltételezzük, hogy a berendezésekben található reagensek fajtái nem feleltek meg az

az akkori kormány egészségügyi minisztériuma által elfogadott reagensek gyártójának – mondta Sándor József. Ezután a berendezéseket a nagykikindai Rotary Clubnak adták át.

A zentai klub tagságát gyakran egyéni segélykérésekkel is felkeresik, viszont csak akkor tehet eleget ezeknek, ha a támogatási felhívást a Vöröskereszten keresztül intézik. Ettől függetlenül a zentai klubtagok számos ilyen akcióban vállaltak szerepet. Részt vettek például az árvízkárosultak megsegítésében.

Az elmúlt egy évtizedben két személyt mégis támogatásban részesítettek. Hozzájárultak a kézfejét elvesztő két és fél éves kisfiú műkezének a beszerzéséhez, néhány évvel korábban pedig a látását egyik napról a másikra elvesztő kislányon segítettek.

Négy éven keresztül a Zentai Gimnázium legsikeresebb diákjának az egyetemi ösztöndíját finanszírozták. A klub folyamatosan támogatja az óvodákat is. Nemzetközi csereprogramban is részt vettek az elmúlt tíz esztendő folyamán.

A zentai egyesület számos hazai klub mellett kiváló kapcsolatokat ápol a szegedi, a kecskeméti és az orosházai klubbal.

Sándor József beszélt a nemzetközi szervezeten belül is uralkodó válságról, s elmondta, hogy nagyon sok országban megcsappant a tagságuk. Ennek okát a gazdasági válság mellett az emberek szociális érzékenységének a csökkenésében látja.

– Tíz évvel ezelőtt mi is hatalmas lendülettel indultunk el, s mindannyian a szívünket és a lelkünket is beleadtuk a tevékenységünkbe – mesélte, s hozzátette, hogy nemrégiben egyesületükből is többen kiléptek, arra hivatkozva, hogy nem látják az értelmét.

– Ennek ellenére mi, akik maradtunk, folytatjuk tevékenységünket – jegyezte meg, bízva a helyzet javulásában.