2024. április 18., csütörtök
126 ÉVES A SZABADKAI VÁROSI KÖNYVTÁR

Lépések az európai szintű könyvtár felé

Dragutin Miljković kétnyelvű kiadványa lett az idei év helyismereti könyve

– A könyvtár születésnapja mindig alkalom arra, hogy összegezhessük eddigi tevékenységünket, rátekintsünk a megtett útra, valamint arra, hogy mi vár még ránk – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója az intézmény fennállásának 126. évfordulóján. Mint elmondta, azon az úton haladnak, amely elvezet egy modern, korszerű, európai szintű könyvtárhoz, hiszen a Magyar Nemzeti Tanács közbenjárásával a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával folynak az átalakítási munkálatok. A munkálatok első fázisa befejeződött, lift készült, az épület új irodahelyiségekkel gazdagodott, a második fázisban a most még nyitott udvar átriummá alakul, és itt kap helyet az új, modern, európai követelményeknek is eleget tevő olvasóterem. Jó eredményeket hoznak az együttműködések is, a külföldi könyvtárakkal való együttműködések, az IPA-projektumokban való részvételek.

Az igazgató és a jubiláló dolgozók (Fotó: Molnár Edvárd)

Az igazgató és a jubiláló dolgozók (Fotó: Molnár Edvárd)

– A szabadkai Városi Könyvtár különleges helyet foglal el az ország könyvtárai között. Itt van a legtöbb magyar nyelvű könyv, és ez az egyetlen olyan könyvtár az országban, amely három hivatalos nyelven működik. Jelenleg mintegy 450 ezer könyvünk van. Az állományt vásárlással igyekszünk bővíteni, és donációk révén is gazdagodik. Terveink között szerepel régi, ritka könyveinkből kiállítást készíteni. Amellett, hogy az óvodákkal, iskolákkal együttműködve különböző programok által is igyekszünk bevonzani a gyerekeket a könyvtárba, mint amilyen például a Kalandozás Könyvországban elnevezésű olvasásnépszerűsítő program, fontos kulturális eseményeknek is otthont ad az intézményünk. Könyvbemutatók, kiállítások kapnak helyet, és olyan irodalmi eseményeket szervezünk itt, mint a Kosztolányi Napok, az Irodalmi Kiš-ernyő vagy a Radomir Konstantinović emlékére szervezett tanácskozás – hallottuk az igazgatótól, aki reményét fejezte ki, hogy jövő ilyenkor, a könyvtár születésnapján arról számolhat be, hogy a könyvtártagok száma elérte a tízezret.

Az ünnepség keretében köszöntötték a jubileumot ünneplő dolgozókat és a nyugdíjba vonult immár egykori munkatársakat is, valamint kihirdették, hogy melyik kiadvány lett az idén az év helyismereti könyve azon kiadványok közül, amelyek a városhoz kapcsolódnak. Idén a helyismereti könyvek szerzői közül Dragutin Miljković vehette át az elismerést a Banja Palić/Palicsfürdő című kétnyelvű kiadványért.

Az ünnepséghez kapcsolódóan október folyamán a könyvtár akciókkal is kedveskedik a polgároknak. Szombatig a tagsági díj fele árán, 400 dinárért tagosodhat be az olvasó, illetve eltekintenek a megengedett határidőn túl kikölcsönzött könyvekért felróható büntetéstől. A középiskolásokra ez az akció a hónap végéig vonatkozik.