2024. április 20., szombat

Bennünk élő mesehősnők

A tanfolyamon a mesék segítenek jobban megismerni önmagunkat

Hétfőtől egy a maga nemében különleges, nők számára szervezett önismereti foglalkozássorozat veszi kezdetét, mely a gyerekkorunk meséi hősnőinek életén keresztül igyekszik a női személyiségfejlődés állomásait megvilágítani és segíteni a mindennapokban.

A tanfolyam vezetője Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember, pszichoterapeuta és meseterápiás szakember. Mint elmondta, a Kincskereső Meseterápia módszere dr. Antalfai Márta nevéhez kötődik, ő az, aki a női személyiségfejlődést felosztotta kilenc szakaszra, s mindegyik szakaszhoz rendelt egy-egy mesehősnőt, így a foglalkozások során megpróbálják felderíteni, hogy ezek a mesehősnők hogyan vannak jelen a nők életében, mivel tudják segíteni őket a mindennapokban, ugyanis a mesehősnők egyfajta stratégiát kínálnak fel, aminek segítségével nőként jobban helyt tudunk állni.

– Összesen tíz találkozásból áll a foglalkozás, melyet havonta egyszer fogunk megejteni, és egy-egy foglalkozás két és fél-három órát tart majd. Minden alkalommal elolvasunk majd egy mesét egy mesehősnőről, mely megadja a keretet, de mi töltjük meg tartalommal. Különféle alkotásokat készítünk majd, megmozgatva azokat a belső tartalmakat, amelyekre fókuszálunk, és sok személyes jellegű probléma kerül terítékre, melyeket a találkozók folyamán boncolgatunk. A mesehősnők a személyiségfejlődés során épülnek be életünkbe, az első hét év a szocializálódás mentén történik, de a legizgalmasabb váltások a kamaszkor előtt, alatt és után zajlanak le. A mesehősnők ezekhez a korszakokhoz kötődnek, és az erre a korra jellemző személyiségvonásokat hordozzák magukban. Lesznek ismert mesehősnők, mint Hamupipőke, Világszép királykisasszony, de lesznek kevésbé ismert mesék és hősnőik is, akikkel dolgozni fogunk.

Mint Ricz Dencs Tünde elmondta, a mesék nagy általánosságban választ adnak azokra a kérdésekre, melyekkel az életünk során szembekerülünk, ezért az önismeret fejlesztésén túl a saját problémáink kezelésében is segítséget nyújtanak, alkalmasak arra, hogy feltárjuk a lélek mélységeit és hogy új dimenzióba kerüljenek a kapcsolataink. Az önismereti foglalkozás egyik célja, hogy a résztvevők végignézzék a saját személyiségfejlődésük útját, honnan indultak, hová érkeztek, s milyen akadályokat tudtak legyőzni.

– Én arra számítok, hogy a foglalkozások végére a résztvevők sokkal bátrabban, önbizalommal telve indulnak a jövőbe, hiszen célom a foglalkozásra jelentkezett nők támogatása abban, hogy jobban érezzék magukat a nőiességükben, azt jól tudják használni, s hogy tudják, mikor kell továbbállni, váltani, változtatni az életükön, életkörülményeiken.

Az önismereti foglalkozásokat az Expecto Mentálhigiéné Alapítványban tartják, és bár a tízfős csoport összeállt, amennyiben lennének további érdeklődők, indítanának egy másik, párhuzamos csoportot is, így aki szeretne, jelentkezhet a dencst@gmail.com vagy f.exspecto@gmail.com e-mail címen, illetve a 687-620-as telefonszámon.