2024. április 20., szombat

Táboroztak a környezetvédők

Mobiltelefon nélkül a természetben a kishegyesi általános iskola környezetvédő csoportja

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola Bagolysuli környezetvédelmi szakcsoportjának tagjai egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Tarcal hegyen táborozhattak. Sátraikat egy Ökokamp elnevezésű helyen verték fel, és az ott töltött idő alatt igen változatos programokban vettek részt, számolt be lapunknak Tamara Bulatović földrajztanárnő, a szakcsoport vezetője.

– A gyerekek számos programon vettek részt, például PET palackokból készítettünk különböző tárgyakat: poharat, bögrét, zacskótartót, virágot, kiskanalat, stb. Hasonló kreatív foglalkozás volt, amikor tobozokból készítettünk állatfigurákat, vagy dióhéjból játék csónakokat. Jártunk a Fruška Gora Nemzeti Parkban lévő Međeš tónál, ahol a park dolgozói bemutatták, hogy milyen állatok élnek ott. A tábor érdekessége volt, hogy mindent közösen csináltunk a gyerekekkel, pl. együtt főztünk babot, spagettit, stb... A táborozás célja részben épp az volt, hogy a gyerekek önállósodjanak egy kicsit. Másrészt célunk volt az is, hogy elszakítsuk őket a modern technológiától és a számítógépezés helyett egymással kommunikáljanak a természetben. Épp ezért nem vihettek magukkal mobiltelefont. Azt tapasztaltam, hogy a gyerekek nagyon élvezték a táborozást, a végén azt kérdezték tőlem, hogy mikor megyünk megint – mondta el a csoportvezető, majd arról is beszámolt, hogy összesen 20 gyerek vett részt a táborozáson, a 6-8 osztályos korosztályból. Bulatović azt is elárulta, hogy már tervezik a következő táborozást, de hogy mikor és hol fog megvalósulni, az még a jövő titka.

A Bagolysuli szakcsoport táborozását a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság támogatta.