2024. április 20., szombat

Tüzelő és élelem nélkül várják a telet

A Vöröskereszt adai szervezete szerint 300–400 ember nyomorog a községben – A hétvégétől Napsugaras Ősz rendezvénysorozat az időseknek

A Vöröskereszt adai szervezete a közelmúltban 150 rászoruló családhoz juttatott el csomagot Adán, Moholon, Törökfaluban és Völgyparton, miután azt tapasztalták, hogy sokan szorulnak segítségre. Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt titkára szerint a szociális rászorulók száma nagy, közülük 300–400-an kritikus helyzetben vannak.

– A terepen végzett munkánk alapján úgy értékeljük, hogy a szociális rászorulók száma igen nagy. Sok esetben nemcsak szegénységről, hanem nyomorról és éhínségről beszélünk. Olyan áldatlan helyzetekkel is találkoztunk, amikor a rászorulók részegen feküdtek a házuk előtt; olyanokkal, akik napok óta nem ettek. Olyan otthonokat láttunk, ahol keresztülfúj a szél, valamint betört ablaküvegek és mérhetetlen kosz fogadott bennünket. A lakók napok, sőt hetek óta nem tisztálkodtak. Betegen, reményvesztetten, tüzelő és télirevaló nélkül várják a hideg napokat. Ezeknek az embertársainknak segíteni kell. A közelmúltban száz családhoz juttattunk el egy-egy élelmiszer-, tisztálkodási és lisztcsomagot Adán és Moholon. Továbbá 50 törökfalui és völgyparti családnak és egyénnek adunk ezekből a csomagokból. Az adai és a moholi rászorulók között kenyeret osztunk szét, segítünk az iskoláknak, és a legkritikusabb esetekben intervenciós élelmiszert tudunk adni. A nagyon kritikus esetek száma 300–400 főre tehető. Sok olyan személy van, aki ugyan kap nyugdíjat, de ha megveszi a gyógyszert, kifizeti az áramot és az egyéb költségeket, akkor szinte nem marad pénze élelemre. A nyugdíjas-egyesületekkel is kapcsolatba léptünk, hogy a nagyon kritikus helyzetben lévő nyugdíjasokról tájékoztasson bennünket, hogy nekik is segítséget nyújtsunk. Sok a munkanélküli is – mondta Krizsán Vilmos, majd így folytatta:

– A Vöröskereszt elsősorban olyan családoknak igyekszik segíteni, ahol vannak gyerekek, illetve többtagú a család. A körutunk során találkoztunk súlyos betegekkel. A betegség még külön terheli a családi költségvetést, mert gyógykezeltetni kell, gyógyszereket kell vásárolni. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sok helyen, amellett, hogy nincs élelmiszer, nincs egy szál tüzelő sem. Tüzelő nélkül várják a telet, és nem tudják, hogyan fognak fűteni, vagy egyáltalán be tudnak-e szerezni tűzrevalót. Működik a közmunkaprogram, amelyen keresztül néhánynak talán sikerül egy-két köbméter fát vásárolni, de az nagyon kevés. Októbertől megkezdődik az önkormányzat és a szociális gondozói központ által működtetett étkeztetés a rászorulók és az általános iskolai diákok részére. Reméljük, hogy januártól ismét elindulhat a népkonyhaprogram, és legalább 140 adag egytálételt osztanak szét minden rászorulónak minden munkanapon, és fél kenyeret is kapnak majd – közölte a titkár.

Krizsán Vilmos elmondta, hogy a moholi Idősek Otthona elszállította a Vöröskereszt adai épületében lévő idősek klubjából a bútorzatot és a berendezést.

– Október elsejétől nem működtetik azt a közös programot, amelyet a helyi önkormányzat és a Vöröskereszt, az induláskor pedig a tartomány támogatásával valósítottunk meg. Sajnos ez nemcsak azt jelenti, hogy az idősek klubjait csukták be, hanem a házi ápolást és az ebéd kihordását is beszüntették éppen az idősek nemzetközi napján – magyarázta Krizsán Vilmos, majd hozzátette: – Úgy értékeljük, hogy az idősekkel való foglalkozásra még nagyobb szükség van, mint korábban, hiszen egyre többen maradnak egyedül idős napjaikra. Mi továbbra is gondoskodunk róluk. A Vöröskereszt ebben a hónapban szervezi meg a Napsugaras Ősz elnevezésű rendezvényeit, amelyeken művelődési programmal kedveskedünk az időseknek. Október 16-án az adai színházteremben, 23-án a moholi művelődési otthonban, 30-án Törökfaluban a Százszorszép ME termében tartjuk meg 15 órai kezdettel ezeket a találkozókat. Továbbá kezdeményezzük, hogy az idősekről való gondoskodás kérdéseit minél előbb tűzzük napirendre valamennyi intézmény bevonásával.