2021. október 24., vasárnap

Bank of England-kormányzó: a jegybank kész valamelyest elengedni az inflációt a munkahelyek védelmében

A Bank of England (BoE) kész eltűrni a célnál "valamelyest" gyorsabb inflációt, ha ezzel munkahelyeket menthet meg és segítheti a növekedést a brit gazdaságban - mondta pénteken a brit jegybank kormányzója.

Mark Carney egy nottinghami lakossági rendezvényen kijelentette: a BoE nyáron, nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után - amelyen a választók többsége a kilépésre voksolt - azzal számolt, hogy a következő néhány évben 400-500 ezerrel emelkedhet a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában a referendum okozta reálgazdasági sokk miatt.

Carney szerint azonban a Bank of England ennek elkerülésére, és általában a sokkhatás enyhítése végett hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik.

A brit kormány jelenleg 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a BoE számára.

A múlt hónapban 0,6 százalék volt a tizenkét havi brit infláció, ám a Bank of England legújabb előrejelzése szerint 2018-ra eléri a 2,4 százalékot, mindenekelőtt a font meredek gyengülése miatt.

A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig - amely a brit gazdaság legfőbb kereskedelmi partnereinek devizakosarához méri a font értékét - mélységi rekordra süllyedt az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás óta.

Londoni pénzügyi elemzők ebben az árfolyamkörnyezetben a Bank of England előrejelzésénél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a brit jegybank számára előírt 2 százalékos célszintet, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik, mielőtt a font eddigi gyengülésének inflációs átszűrődő hatása enyhülni kezdene.

A cég modellszámításai szerint azonban ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint a font már most nagyobb mértékben zuhant, mint amennyire a Bank of England és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várható jövőbeni alapkamat-divergenciájából következtetni lehetne. A Capital Economics szerint ez már a brit gazdaságpolitikába vetett befektetői bizalom és a brit reálgazdasági kilátások hosszú távú károsodásának első jele lehet.

Ha a font még tovább zuhan, akkor a Bank of England lépésváltásra kényszerülhet, és az már valós fontválságot jelezhet - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A Bank of England egyelőre enyhítési ciklusban jár: augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.