2024. április 25., csütörtök

Az adóhivatal nem viccel!

Több mint negyedmillió kényszermegfizettetéséről született végzés

A Köztársasági Adóhivatal 264.007 kényszermegfizettetéséről hozott végzést hozott. Ez elsősorban azokat az adósokat érinti, akik a korábbi felszólítások ellenére sem törlesztették adóhátralékukat.

Az adóhivatal weboldalán olvasható közleményben megemlítik, hogy az intézmény előbb felszólításokat küldött az érintetteknek (többször is), hogy rendezzék adósságukat. Az elmúlt időszakban 937.139 figyelmeztetést küldtek ki az adósok címére. Azok esetében került sor a kényszermegfizettetési végzések meghozatalára, akik nem fizették ki tartozásukat és a felszólításokra sem válaszoltak.

Az adóhivatal – mint közlik – az ügyben egyformán igyekszik kezelni minden adókötelest, tehát hasonló módszerekkel fog fellépni a tartozás behajtásakor.

Az adóhivatal közleményében olvasható az is, hogy a korábbi tartozások elszámolásakor arra jöttek rá, hogy a nehezen, vagy a megfizethetetlen adóhátralékok elkönyvelésében több probléma is felmerült, de a jelenlegi hátralékok jelentős részét nem is az adók alapösszege, hanem immár a kamatok teszik ki.

A hivatalban ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a minél hatékonyabb megfizettetés érdekében az intézmény – a megszabott jogi keretekkel összhangban – a hátralék átütemezésére is lehetőséget kínál, vagyis az adósok 60 havi lefizetésre is törleszthetik hátralékukat. A szóban forgó lépés bevezetése láthatóan megváltoztatta az adótartozások teljes képét, mivel sokan elfogadták ezt a lehetőséget.

Azokban az esetekben alkalmazta egyébként eddig az adóhivatal a kényszermegfizettetést, amelyekben az átütemezés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az akció végrehajtásának idejéről és lefolyásáról nem szól a közlemény.