2024. április 25., csütörtök

Zavartalanul folyik a távfűtés

Mivel az október igen hideg idővel köszöntött be, a Szabadkai Távfűtőművek már a hónap elején felkészült a rendszer beindítására. Most már mindenhol van fűtés, és csupán néhány fogyasztónál merültek fel problémák, a napokban nagy erőkkel dolgoznak ennek elhárításán is.

Ábrahám Attila, a Távfűtőművek főmérnöke lapunknak elmondta, a városi határozat október elsejét irányozza elő a fűtési idény legelső napjának, amennyiben három napon keresztül este kilenc órakor 12 vagy kevesebb Celsius-fokot mérnek. Mivel a hőmérsékleti értékek indokolták a kezdést, a Távfűtőművek október 4-én elindította a funkcionális próbákat, amikor is még hideg állapotban keringették a vizet és utántöltötték az épületek rendszerét, vagyis készültek arra, hogy megkezdjék a melegvizes fűtést. Mint Ábrahám Attila elmondta, a melegpróbák a hétvégén értek véget, és szombat óta rendes fűtés van a város teljes területén. Az elmúlt napokban a rendszer stabilitásán dolgoztak, így szinte minden fogyasztó melegszik.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Vannak egyedi esetek, amikor problémák merülnek fel, azonban kivétel nélkül a fogyasztói részen jelentkeznek gondok, ugyanis a fogyasztók nem tartják kellően karban a belső fűtőinstallációkat, de a problémák elhárítása legfeljebb napok kérdése. Legtöbbször a fűtőrendszerek belevegősödése történik, ami főleg az épületek legfelsőbb szintjein lakókat érinti. Egyes lakótömbök közös részében van egy automata levegőztető rendszer, ami a levegő eltávolítására szolgál, s ha ez nincs üzemképes állapotban, probléma adódhat a fűtésben. A Távfűtőművek csupán a hőállomásig felelős a rendszerért, eddig kell biztosítanunk a hőenergiát, majd erre csatlakozik a belső hálózat, s onnan tovább a lakóknak kell gondoskodniuk az installációkról. Mi persze igyekszünk tanácsokkal segíteni, de nincs annyi emberünk, hogy a helyszínen orvosolni tudjuk a gondokat, csupán a hőenergia előállítására és szolgáltatására van kapacitásunk. Egy másik probléma is jelentkezhet a fűtésidény kezdetén, mégpedig amikor a fűtési idény kezdetén utántöltjük a rendszereket, megfolynak az elöregedett radiátorszerelvények. Ilyenkor rögtön hívni kell egy mestert, aki a meghibásodott szerelvényt lecseréli, és mi is csak akkor ürítjük le az épületet, amikor már a mester is ott van. Ez a javítás csupán pár órát vesz igénybe, így a fűtés hamar visszaáll. 2009-ben vette kezdetét a hőállomások átvétele a régi tulajdonosoktól, melyekről azóta mi gondoskodunk. Első körben felújítottuk és automatizáltuk őket, és távfelügyeleti, távirányítási rendszert építettünk ki, s tavaly újabb hőállomások kerültek át hozzánk. Néhány esetben azonban vagyonjogi problémáink vannak, nem tudjuk, ki is a tulajdonos, de ha probléma merül fel a fűtésben ezeknek az épületeknek az esetében, akkor itt is igyekszünk segíteni és megoldani a gondokat.

A főmérnök rámutatott, a megelőző karbantartási munkálatokat még nyáron meg kellene ejteni, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor már beköszönt a hideg idő, a lakást pedig nem tudják befűteni. A Távfűtőművekben május elsején kezdődik meg a karbantartási időszak. Az év folyamán 280 mérőórát küldtek hitelesítésre, ugyanis törvény írja elő, hogy mindegyik órát ötévente hitelesíteni kell, ezen kívül a kazánokat, a szivattyúberendezéseket és a kéményeket ellenőrizték és tették rendbe. Jelenleg is folyik a kazánházak tatarozása, továbbá az idén két nagyobb karbantartási munkálatot végeztek az elosztórendszeren, az egyiket a Ferencesek temploma előtti téren, a másikat a Vízművekben. Az elmúlt fűtési idény végén észlelték, hogy a két bekötővezetéken hőveszteség jelentkezik, ezért ezeket a vezetékeket lecserélték, új technológia alkalmazásával.

– Egy úgynevezett hajlékony, előszigetelt műanyag csővezetéket használtunk, ami nagyban megkönnyíti és gyorsabbá teszi a munkánkat, hiszen a cső egy darabban van, amit csak lefektetünk az előkészített árokba és rákapcsoljuk a hőállomásra. Korábban merev előszigetelt acélcsöveket használtunk, melyeket hat méterenként össze kellett hegeszteni és egy szivárgásérzékelő rendszert kellett beszerelnünk, majd következtek a szigetelőmunkálatok, tehát lényegesen tovább tartott egy-egy kivitelezés. A hővezetékek jó állapotban vannak, 2006-ban kezdtük meg a szisztematikus cseréjüket és 2014-ig sikerült a teljes hálózat 95 százalékát felújítanunk. Már csak a városközpont maradt, amire majd csak akkor kerítünk sort, amikor a többi közvállalattal sikerül összehangolnunk a munkát, hogy mindenki egyszerre cserélje le vagy építse ki a vezetékét, vagyis hogy csak egyszer ássuk fel ezt a kis szakaszt.

A Távfűtőművek gázzal fűti fel a rendszerét, azonban pár évvel ezelőtt volt egy rövid periódus, amikor gázkorlátozás lépett érvénybe. Ábrahám Attila elmondta, a törvény arra kötelezi őket, hogy két hétre elegendő alternatív üzemanyagot tároljanak, melynek a Távfűtőművek maradéktalanul eleget is tesz és elegendő pakurát tárolnak, mellyel egy ilyen esetben fenn tudják tartani a fűtést, és amennyiben szükséges, utánpótlásról is gondoskodni tudnak.