2024. április 25., csütörtök

Ötmillió dinár mezőgazdaság-fejlesztésre

A mezőgazdaság, illetve a mezőgazdaságra épülő ipar mindig is kiemelkedő ágazatnak számított Magyarkanizsa községben, ezért a község mindent megtesz, hogy támogassák az ágazatot. A legjobban hasznosítható segítségnek számít, amikor valaki vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kap. A gazdaságfejlesztési alap pályázatai már lezárultak, napjainkban pedig a mezőgazdasági és vidékfejlesztési költségvetési pénzalap pályázatait jelenteti meg a község. A 2016-os költségvetésben ötmillió dinár van előirányozva ilyen célokra.

Huzsvár Ervin ismerteti a pályázati feltételeket (Puskás Károly felvétele)

Huzsvár Ervin ismerteti a pályázati feltételeket (Puskás Károly felvétele)

Huzsvár Ervin, a község gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tanácstagja ismertette a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési költségvetési pénzalap terveit.

A kiírt pályázaton a Magyarkanizsához tartozó települések termelői vehetnek részt, akik aktív státusú gazdasággal rendelkeznek, jogi személyek, akik mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, illetve olyan civil szervezetek, amelyek mezőgazdasági karakterűek.

– Igyekeztünk úgy megfogalmazni a pályázati kiírásainkat, hogy az a dokumentáció, amit be kell gyűjteni a pályázóknak, ne legyen túl bonyolult, túl megerőltető összeszedni. Kérjük, hogy hozzanak igazolást arról, hogy a pályázó aktív státuszú gazdasággal rendelkezik, illetve kérni fogunk igazolvány-fénymásolatot vagy a bankszámláról igazolást. Egy föltétel mindegyik pályázati kiírásnál ugyanaz: aki igényelni szeretne ilyen támogatást, a községi vagyonadót teljes mértékben ki kell fizetnie.

Nyolc pályázati kiírás jelent meg Magyarkanizsa község honlapján, és november 15-éig vannak nyitva ezek a pályázatok.

Az elbírálás a beérkezés sorrendjében fog történni, és csak a teljes dokumentációt fogják figyelembe venni. A következő tevékenységekre nyújtanak támogatást a Tisza menti községben: szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítése, kamattámogatás, mezőgazdasági gépek és felszerelések biztosítási támogatása, biotermesztés, utazás mezőgazdasági kiállításokra és rendezvényekre, elhullott jószág elszállítási költségének támogatása, méz elemzésének támogatása.

Huzsvár Ervin még egy fontos információra hívta föl a mezőgazdasági termelők figyelmét, mégpedig arra, hogy a szeptemberben meghirdetett ingyenes talajminta-analízisre a keret még nem ürült ki, december 15-éig még joguk van jelentkezni a mezőgazdasági szakszolgálatnál, ahol fel fogják venni a dokumentációt, és elvégzik a szükséges talajanalízist.

Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat szakmunkatársa is fontos információkat adott közre a mezőgazdasági termelők számára: az idén október 1-je és november 15-e között vásárolt műtrágya számlájával jövőre nem lehet műtrágya-támogatást kapni. Felszólítja a gazdákat, hogy ha tehetik, ebben az időszakban, tehát e hónap elsejétől a jövő hónap 15-éig ne vásároljanak műtrágyát, ha nincs rá feltétlen szükségük, mert csak november 16-a utáni számlával tudnak ilyen támogatásra szert tenni.

A hízójószágok támogatására vonatkozóan a szakmunkatárs elmondta, hogy a január 1-je és szeptember 30-a közötti időszakban vágóhídra, illetve külföldre kiszállított jószágokra kaphatják meg a támogatást, ha a megfelelő dokumentumokat átadják október 15-éig. A szarvasmarhák után tízezer dinár jár, a sertések után minimum tíz darab után ezer dinár, a kecskéknél és a juhoknál kétezer dinár darabonként. A támogatást tíz darab felett lehet igényelni. A kérvények kitöltésében a falugazdászok segítségét kérhetik a községbeliek.

A pályázatok részletes ismertetőit a Magvető mellékletünkben olvashatják.