2024. március 28., csütörtök

Szlovén külügyminiszter: a kormány módosítani kívánja a külföldiekről szóló törvényt

Szlovénia egy esetleges újabb migrációs hullám megelőzése, illetve kezelése érdekében meghatározott időre módosítani kívánja a külföldiekről szóló törvényt. A módosítás célja, hogy egyensúlyt teremtsenek a biztonság és az emberi jogok tiszteletben tartása között - közölte Karl Erjavec külügyminiszter csütörtökön.

"A törvénymódosítás, amelyet a belügyminisztérium nyújtott be, biztosítja Szlovénia számára, hogy ne válhasson a migrációs útvonal zsákutcájává" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Erjavec úgy vélte: a javaslat nem túl szigorú, de szavatolja az állampolgárok biztonságát, ugyanakkor nem sérti az emberi jogokat.

A módosítás szerint az a külföldi állampolgár, aki nem tesz eleget a feltételeknek, nem léphet be Szlovéniába. Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 év körüli kiskorúakról van szó.

A miniszter jelezte: miután a kormány jövő héten elfogadja a javaslatot, azt a parlament elé küldi. Annak megszavazásához pedig kétharmados többségre lesz szükség.

"A kormány felelősségteljesen és megelőző célzattal kezeli a helyzetet" - mondta a politikus, majd hozzátette, hogy egyelőre mindent ellenőrzés alatt tartanak és nincs ok aggodalomra.

Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.

A szlovén kormány adatai szerint a menekültek és migránsok ellátására és szállítására eddig 46 millió eurót fordított az állam, az Európai Unió viszont erre a célra csak 9,4 millió eurót folyósított Szlovénia számára.