2024. április 23., kedd

Az emberek nem hisznek a politikusoknak

Nem lehet kívülről stabilizálni a Balkánt – hangzott el a Biztonsági Fórumon

Tegnap vette kezdetét Belgrádban a 6. Biztonsági Fórum, melyet évről évre a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványa, a Szerbiai Európai Mozgalom és a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ szervez meg. A háromnapos konferencián a legtöbb szó az aktuális politikai és biztonsági kihívásokról esik majd, mint az egész Európát érintő migránsválság vagy a régióbeli kapcsolatok romlása, a Belgrád és Pristina közötti feszültség, ezenkívül Európai Unió bővítésének kérdése és a Brexit hatása is napirenden szerepel.

Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványának elnöke kijelentette, ebben a három napban számos vélemény és elképzelés hangzik majd el arra vonatkozólag, hogyan kellene áthidalni a problémákat.

A konferencia első napjának paneljein Žarko Puhovski, a zágrábi Bölcsészettudományi Kar tanára kijelentette: sajnálatos, hogy a régióban sokan elfogadják az etnikai előítéleteket, ám azok esetleges erőszakos következményeit a többség ma már elutasítja. A polgárok nem hisznek úgy a politikusoknak, mint korábban: a szerb–horvát viszonyok kiéleződése után sem voltak számottevő incidensek, pedig a turistaidényben lett volna alkalom rájuk.

Cameron Phelps Munter, az Egyesült Államok korábbi szerbiai nagykövete, az EastWest intézet igazgatója szerint a Balkán stabilitását nem lehet kívülről megteremteni, a helyi vezetők feladata szavatolni. Munter reménykedik abban, hogy a Balkán lehet az a geopolitikai terület, melyen az USA és Oroszország közös nevezőre talál, ehhez azonban egyelőre hiányzik a bizalom a másik iránt mindkét oldalon.