2024. április 23., kedd

Az anyanyelvápolás legyen külön kategória!

A nemzeti tanácsok koordinációja több oktatási problémát vonultatott fel a köztársasági parlament oktatási bizottságának elnökével folytatott megbeszélésen

Több témát sorakoztatott fel, kettőről pedig bővebben is beszélt a köztársasági parlament oktatási bizottságának elnökével, Muarmer Zukorlićtyal a nemzeti tanácsok koordinációja. Az öt – a magyar, a horvát, a szlovák, a roma és a ruszin – nemzeti tanács képviselői az oktatás területén megjelenő gondokról beszéltek, téma volt az anyanyelvápolás, azaz az anyanyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgy, a kis létszámú tagozatok, beszéltek a hiányzó tankönyvekről és a szerb, mint környezetnyelv problémájáról, a tanfelügyelők hiányáról és a diplomahonosítási kérdésekről is. Ahogyan a megbeszélésen részt vevő Jerasz Anikó, a MNT VB elnöke elmondta, bővebben az anyanyelvápolásról és a kis létszámú tagozatokról esett szó.

– Az anyanyelvápolással kapcsolatban az a fontos, hogy ez a tantárgy kikerüljön a választható tantárgyak közül. Ezek között van ugyanis például az informatika, ami nagyon népszerű, legtöbben ezt választják, így aki szeretne anyanyelvápolással is foglalkozni, de az informatika is érdekli, kénytelen csak az egyiket választani. Azt ajánlottuk, hogy legyenek ezek külön kategóriában, vagyis legyenek egy harmadik kategóriában. A kötelezően választható tantárgyak a polgári nevelés és a hitoktatás, emellett az iskoláknak négyet kell felajánlaniuk a választható tantárgyak közül, ezek között van az anyanyelvápolás is. Mi azt kérjük, hogy az anyanyelvápolás legyen egy külön kategória és választhassa az, aki szeretné – hallottuk Jerasz Anikótól. – A kis létszámú tagozatok kapcsán azt kértük, hogy a bizottság támogassa a tagozatok önálló megnyitását azokban az esetekben, amely eseteket az MNT és a tartományi titkárság is pozitív elbírálásban részesít, és azt is, hogy ezeket az önállóan megnyíló osztályokat a későbbiekben se vonják össze, ne alakítsák kombinált tagozattá. A bizottság elnöke és a megbeszélésen részt vevő bizottsági tagok is megértőek és nyitottak voltak a felsorakoztatott problémák iránt. Azt ígérték, hogy miután a nemzeti tanácsok koordinációs testülete kidolgozza a szükséges javaslatokat mind az érvényben lévő szabályzatok, mind az oktatási és nevelési rendszer alapjairól szóló törvény kapcsán, ezt a javaslatot az oktatási bizottság elnöke a bizottság elé terjeszti, amely megteszi a szükséges lépéseket a minisztérium felé, hogy a problémákra közösen sikerüljön megoldást találni.