2024. április 18., csütörtök

Ismét Belgrádba látogat az IMF küldöttsége

Október 20-ától november 1-jéig tartózkodik Szerbiában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége James Roaffal az élen, hogy megejtse a több mint egy évvel ezelőtt megkötött, Szerbiának jóváhagyott készenléti hitelmegállapodás hatodik felülvizsgálatát – jelentette be tegnap Sebastián Sosa, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) állandó szerbiai képviselője.

– A küldöttség az ország pénzügyi eredményeit fogja górcső alá venni, valamint a következő évre szóló költségvetési tervről is egyeztet a szerb kormánnyal – nyilatkozta az IMF itteni képviselője.

Szavai szerint a pénzügyi adatok mellett a különböző strukturális reformok végrehajtásának mértékét is felülvizsgálják majd, valamint a következő évi lehetőségekről is szót ejtenek.

Mint ismeretes, a valutaalap képviselői szeptemberben, tehát a legutóbbi, egybekötött, negyedik és ötödik felülvizsgálat során megállapították, Szerbia felülmúlta az elvárásokat, a gazdasági növekedés is tapasztalható az országban.

Az IMF képviselete tavaly februárban kötött meg egy hároméves készenléti hitelmegállapodásról szóló egyezményt 1,2 milliárd euró értékében.

A pénzintézet eddigi számításai szerint Szerbia bruttó hazai terméke (GDP) 2016-ban 2,6 százalékkal növekedett, a következő évre pedig 2,75 százalékot irányozott elő.