2024. április 24., szerda
SZERBIAI VILLANYGAZDASÁG

Busás végkielégítés az önként távozóknak

A Szerbiai Villanygazdaság közvállalatból önként távozó dolgozók, akik legalább egyik nyugdíjaztatási feltételnek eleget tesznek, 5000–20.000 euró végkielégítésre számíthatnak. A legújabb szerkezeti átalakításról szóló terv értelmében ilyen módon a közvállalat mintegy 100 millió eurót takaríthat meg 2020-ig.

Milorad Grčić, a közvállalat megbízott vezérigazgatója a tegnap Belgrádban megnyílt energetikai és környezetvédelmi kiállításon számolt be az újdonságokról. Azt is elújságolta, hogy eddig 1860 foglalkoztatott fejezte ki abbeli óhaját, hogy önként távozik. A végkielégítések kifizetése kizárólag a vállalat számlájáról történik. A progamot a közvállalat a szerb kormánnyal karöltve, vagyis az illetékes minisztériummal és személyesen Aleksandar Vučić kormányfővel, valamint a Nemzetközi Valutaalappal dolgozta ki. A vezérigazgató ezt a lehetőséget egyszerűen „fantasztikusnak” nevezte.

Érdemesnek tartotta hangsúlyozni, hogy e lehetőség csupán azon foglalkoztatottakra vonatkozik, akik legalább egyik nyugdíjaztatási feltételnek eleget tesznek. A közvállalatban gondot okoz a foglalkoztatottak „előrehaladott” életkora, a kelleténél több ugyanis az 50 évnél idősebb dolgozó. Egy bizonyos csoport idei elbocsátásával a villanygazdaság az év végéig 13 millió eurót takaríthat meg.

Aleksandar Antić energetika- és bányaügyi miniszter annyit tett hozzá, hogy az efféle program elkészítése szükségszerű volt, hiszen a villanygazdaság egyes ágazataiban kedvezményezett szolgálati éveket számolnak, és ezen személyek esetében az idő előtti nyugdíjaztatás a későbbi járandóságaik levonásával járna. Éppen ezért a szóban forgó végkielégítés kellőképpen pótolná az esetleges nyugdíjcsökkentéseket – mondta a miniszter.

Egyébként – dicsekedett a véezérigazgató – a Szerbiai Villanygazdaság az idén 13,1 milliárd dinár profitot valósított meg, 10 milliárd dinárral többet, mint a múlt év azonos időszakában. Nem csupán a bevételt, hanem a termelést is sikerült 7,7 százalékkal növelni. Emellett a kinnlevőségek megfizettetése is jobban alakult, mint a korábbi időszakban.