2024. április 20., szombat

Megkezdődött a próbafűtés Nagybecskereken

A polgárok drágállják a távfűtést – Szinte lehetetlen lekapcsolódni a hővezetékről

Pénteken megkezdődött a próbafűtés a nagybecskereki tömbházakban. A távfűtőművekben azt hangoztatják, hogy felkészülten várják a telet, és melegek lesznek a lakások. A földgáz-ellátásban sem számítanak fennakadásokra.

Nagybecskereken 5,43 dinárt fizetnek egy kilowattóra hőenergiáért. A távfűtőművek illetékesei szerint ez elfogadható ár a mintegy 8500 háztartás részére. Belgrádban és még néhány városban ugyanis ennél többe kerül a fűtés. Közben sokan azt is jónak tartják, hogy Nagybecskereken egyre több hőmennyiségmérőt szerelnek be.
– Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a hőmennyiség mérésének köszönhetően a fogyasztók 20-30 százalék hőenergiát takarítottak meg. Azokról a fogyasztókról van szó, akik a tömbházakban és a családi házukban beépíttették a hőmennyiségmérőket. Ezeknél a fogyasztóknál észszerű energiafogyasztás tapasztalható. Ugyanakkor jelenleg is vannak fogyasztók, akik igényelték a hőmennyiségmérők beépítését – mondja Melanija Lojpur, a Városi Fűtőművek Kommunális Közvállalat szóvivője.
Vannak viszont olyanok, akik azt tapasztalják, hogy 2012 óta a lakásukban romlott a távfűtés, kénytelen időnként villannyal is fűteni. A gond az, hogy a takarékossági intézkedés előtt az épületeken nem végeztek szigetelési munkálatokat. Takarékoskodni akkor lehet hatékonyan, ha új nyílászárókkal és a falak szigetelésével csökken a hőveszteség.
A polgárok amiatt is neheztelnek, hogy növelték a távfűtés díjszabását. Egy ötvenöt négyzetméteres lakás fűtése éves szinten megközelítőleg hetvenezer dinár. Azt sem értik, hogy miért kell azokban a hónapokban, amikor nincs fűtés, egy kétszobás lakás után kétezer dinárt fizetni. Akkor, amikor hidegek a fűtőtestek.
A nagybecskereki fogyasztóvédők is hallatják a szavukat. Szerintük a nagybecskereki városi képviselő-testületnek a távfűtéssel kapcsolatos határozata törvénysértő és alkotmányellenes. Emiatt a városi képviselő-testülethez fordultak (még március 30-án), de mindmáig választ nem kaptak. Egyrészt azért, mert ellehetetlenítik a hővezetékről való lekapcsolódást (ehhez a tömbház minden lakójának a beleegyezése szükséges). Dušan Kokot, a nagybecskereki Begej Fogyasztóvédelmi Központ elnöke elmondta, szinte lehetetlen, hogy valakit lekapcsoljanak a távfűtési rendszerről. Ezzel gyakorlatilag megfosztják a polgárokat az egyik alapvető jogtól: a választási lehetőségtől. Szerinte sok polgár komoly gondokkal küszködik a nagy adósság miatt, amit képtelen törleszteni. A bírósági végrehajtók viszik a vagyonukat a házból. Ők hajlandók lekapcsoltatni a távfűtést, de a távfűtőművek ezt nem engedi meg nekik.
Nagybecskereken és a 12 környező faluban 17,5 ezer földgázfogyasztó van, a legtöbb Vajdaságban. A földgáz magas ára miatt az elmúlt években sokan áttértek az olcsóbb energiaforrásokra. A távfűtőművekben most abban bíznak, hogy a földgáz árának a visszaesése után sokan visszatérnek a gázzal való fűtésre.
A távfűtőművek kimutatása szerint a fogyasztók pillanatnyi (rendes) tartozása 48 millió dinár. Korábban felhalmozott adósságok miatt a magánvégrehajtók 143 millió dinár tartozás miatt folytatnak eljárást.