2024. március 29., péntek

Lehetőség az együttműködés elmélyítésére

Az európai városok és régiók brüsszeli találkozóján tartózkodó vajdasági küldöttség tagjai – Igor Mirović tartományi kormányfővel és Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével az élen – számos bilaterális találkozót tartottak más európai régiók képviselőivel, elsősorban azokkal, akikkel Vajdaságnak már korábbról együttműködési megállapodása van. A német Baden-Württemberg és Hessen, és az osztrák Stájerország tisztségviselőivel is tárgyalt a vajdasági delegáció.

Mirović és Pásztor megbeszélést folytatott Ruiz Calaverával, az Európai Unió főigazgatósága nyugat-balkáni kérdésekkel megbízott szektorvezetőjével. Valamennyi találkozón a vajdasági adminisztráció prioritásaira fektették a hangsúlyt, a gazdasági fejlődésre, mezőgazdaság-fejlesztésre, az elmaradottabb helyi önkormányzatok felzárkóztatására vonatkozó tartományi terveket ismertették. Felmerült az egyetemi hallgatók külföldi szakmai továbbképzésének a kérdése is, s megállapították, hogy ezen a területen is lehetséges a már létező együttműködés elmélyítése.

Szerbia európai uniós brüsszeli küldöttségének székhelyén az esti órákban tartják ma a Vajdaság Napja elnevezésű rendezvényt, melynek célja a tartomány népszerűsítése, beruházások vonzása volt. A rendezvényre különböző európai régiók vezetőit, a gazdasági élet jelentős képviselőit hívták meg.