2024. április 19., péntek

Az ország legrosszabb adófizetői

Hatalmas összeggel tartozik az államnak a kragujevaci fegyvergyár, a Resavica bánya, a Mostogradnja...

A Köztársasági Adóhivatal tegnap, a júniusi adatokra hivatkozva, közzétette a legnagyobb adóhátralékkal rendelkező vállalatok névsorát, amelyben csöppet sem meglepő, hogy 358 aktívan működő, 917 csődeljárás alatt levő és 96 magánosítás folyamata alatt álló cég neve szerepel.

A névsor élén a kragujevaci Zastava oružje fegyvergyár áll 8,19 milliárd dináros adótartozással, következik a valjevói Krušik 2,55 milliárd dináros tartozásával, és a trsteniki PTT Namenska 2,25 milliárd, valamint a čačaki Sloboda 1,60 milliárd adóhátralékkal.

A privatizációs eljárás alatt levő vállalatok sorában rossz adófizetőként tüntették fel a Resavica szénbányát, amely eddig 6,45 milliárd dinár adósságot halmozott fel. Ugyancsak nem hamarkodta el az adók befizetését a kragujevaci Zastava kamioni tehergépkocsigyár vezetősége sem, eddig 2,58 milliárd dinár tartozást halmozott fel.

A vranjei Jumko készruhagyár 2,03 milliárd dinárral tartozik, a belgrádi Industruja obuće 1,21 milliárddal, a belgrádi Lasta fuvarozó vállalat 1,09, a szintén kragujevaci Grupa Zastava vozila autógyár pedig 1,06 milliárd dinárt nem fizetett be.

Az átszervezés alatt álló vállalatok közül a Mostogradnja építészeti vállalat esetében mutatták ki a legnagyobb adóhátrálékot, nem kevesebb mint 4,05 milliárd dinárt. A priboji Fabrika automobila 3,39 milliárd dinárral tartozik adók címén, a Rakovica traktorgyár 3,1 milliárddal, a kruševaci Trayal gumiabroncsgyár 2,19, a bori szánbányakomplexus pedig 1,3 milliárd dinár adóhátrálékot halmozott fel.

Az aktívan működő vállalatok sorában is szép számban akad példa az adófizetés elhanyagolására. Az egyik legnagyobb adós a Borba kiadóvállalat, amely 1,96 milliárd dinár értékű adót nem fizetett be. A szintén belgrádi Lola livnica fémipari vállalat tulajdonosa 1,05 milliárddal tartozik, ez azt jelenti, hogy minden egyes volt foglalkoztatottja után 3,6 millió dinárral tartozik a nyugdíj és a betegbiztosítási alapnak. A belgrádi Mera invest vállalatnak az adóhivatali irányi kötelezettsége 952 millió dinár. Ugyancsak milliókban mérhető a Navip, Komgrap, Novosti, Ratko Mitrović és a Rudnap vállalatok adóssága is.

A csődeljárás alatt álló vállalatok esetében a Beobanka 31,57, az Investbanka 23,68 milliárd dinárral tartozik. Ezen a listán szerepel a Magnohrom, a Farmakom, a BIP, a Beohemija, a Zekstra és az Agroživ is.

Az adóhivatal a vállalatok mellett a legnagyobb tartozást felmutató vállalkozók nevét is közzétette. Első helyen Čičić Dragana, a kraljevói Drvoplast kisipari műhely tulajdonosa szerepel, aki eddig 123,6 millió dináros adósságot halmozott fel.