2024. április 24., szerda

Tanácskozás a mozgásszervi betegségekről

Zentán gyűltek össze a Kárpát-medencei magyar egészségügyi dolgozók

A Magyar Egészségügyi Társaság (MET) és annak vajdasági tagozata szombaton Zentán a Royal Szállóban 21. vajdasági konferenciáját tartotta, amelyen a mozgásszervi betegségek témáját járták körül. Az évente más-más városban lezajló konferencián ezúttal több mint százhatvan szakmabeli volt jelen, közülük csaknem százan a tartományunkból, a többiek pedig az anyaországból, valamint a Muravidékről, a Felvidékről, a Szilágyságból és Udvarszékről érkeztek.

Dr. Farkas Emil (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Farkas Emil (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Farkas Emil, a Magyar Egészségügyi Társaság Vajdasági Tagozatának elnöke elmondta, hogy a MET délvidéki tagozata minden évben egyszer szervez konferenciát, és az elsőt 1996-ban tartották Zentán:

– Minden évben más városban gyűlünk össze, ezúttal ismét Zentán. Mindig egy téma köré csoportosulnak az előadások, igyekszünk olyan témát körbejárni, ami érinti a magyar népet egyrészt a népességfogyás, másrészt a népbetegségek miatt. Tavaly a gyermeknevelésről volt szó, előtte a szenvedélybetegségekről, három éve a túlsúlyról, most pedig a mozgásszervi betegségekről beszélünk. Azért választottuk ezt, mert a mai gyermekek szinte elválaszthatatlanok a televíziótól, a számítógéptől, vagyis egyre kevesebbet mozognak, és ezt kellene valahogy megelőzni. Egy ilyen konferencián a teljesség igényével nem tudunk mindenről beszámolni, egyrészt mert elég széles problematikát érint, másrészt itt nemcsak orvosok, hanem gyógyszerészek, fogorvosok és más egészségügyi dolgozók is jelen vannak. Ezeket a témákat tehát olyan szinten és formában kell megérinteni, hogy mindenkinek szóljanak, hogy az elhangzottakból mindenki haza tudjon vinni valamit, hogy gondolkodásra késztesse a kollégákat. Az előadások a gyermekkortól felnőttkorig érintették a mozgásszervi betegségeket, és arra próbáltunk rávilágítani, hogyan lehet őket megelőzni, milyen mozgásformákkal tehetünk a kialakulásuk ellen, vagy milyen rehabilitációval, állandó napi mozgással javíthatók. A konferencián nemcsak a szakmaiság a fontos, hanem az is, hogy együtt vagyunk, találkozunk. A Magyar Egészségügyi Társaság 1993-ban Mosdóson alakult meg, és mivel a rendszerváltozás után akkor talált egymásra a Kárpát-medencei magyarság, ez a szervezet nagyon fontos szerepet töltött be. Kapukat nyitott meg, lehetőséget adott a más-más országban élő magyar orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak a találkozásra, beszélgetésre. A nagy európaizálódásban ilyen szempontból a szervezet talán veszített jelentőségéből, hiszen ma már mindenki oda utazik, ahová akar, az viszont, hogy a konferenciánkon ennyi magyar szakmabeli találkozik, pótolhatatlan – mondta dr. Farkas Emil.