2024. április 23., kedd
LABDARÚGÁS

Szerbia éllovas az újabb Tadić-gála után

A szerb labdarúgó-válogatott vasárnap este lejátszotta harmadik mérkőzését is a vb-selejtezősorozatban, az Ausztriával szemben Belgrádban elért 3:2-es győzelemmel átvette a vezetést a D jelű csoportban. Szerbia legjobb futballistái remek produkcióval rukkoltak elő, a labdatartást nagyrészt átengedték a vendégeknek, és szélvészgyors kontrákból próbáltak veszélyhelyzeteket kialakítani. Nem is ment rosszul, főleg a szerb együttes jobb oldala volt különösen aktív, rendre sikerült is zavarba hozni a riválist a tizenhatosa előterében. A legnagyobb szerepe a győzelemben Dušan Tadićnak volt, a Southampton középpályása megismételte a múlt csütörtöki, Moldova ellen 3:0-ra megnyert selejtezőn nyújtott teljesítményét, két gólt előkészített – mindkettőt Aleksandar Mitrovićnak –, majd a hajrában maga is betalált. Az akkori találata csak különbségnövelésre szolgált, a mostani viszont három pontot ért. Szerbia ennek köszönhetően az élen várhatja a Wales elleni november 12-i idegenbeli találkozót. Az eddigi éllovas szigetországiak leadták előnyüket Grúzia ellen, így kétpontos hátrányba kerültek Slavoljub Muslin gárdájával szemben, és visszacsúsztak a táblázat harmadik helyére. A második helyen a szerb csapathoz hasonlóan hét pontnál járó, de rosszabb gólaránnyal rendelkező Írország tanyázik, amely a második játékrészben felőrölte Moldovát, és 3:1-re diadalmaskodott Kisinyovban.

Beograd, 9.10.2016. - Fudbaleri Srbije i Austrije u akciji tokom utakmice treceg kola Grupe D u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, danas na stadionu "Rajko Mitic" u Beogradu. Na fotografiji Dusan Tadic. (BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS)

Jobban nem is kezdődhetett volna szerb szempontból a mérkőzés, már a hatodik percben megszerezték a vezetést, Filip Kostić és Branislav Ivanović jó ritmusban hozta ki a labdát Tadićig, a középpályás pedig a gól előtt egyedül érkező Mitrovićhoz tálalt, aki bevette a vendégek kapuját. A vezetés után nyomott Ausztria, aminek negyedóra elteltével meg is lett az eredménye, Stefan Mitrović hibáját Marcel Sabitzer használta ki. Nem sokáig kellett azonban várni az újabb szerb találatra, a 23. minutumban ismét egy jobb oldali akció során Tadić hajszálpontosan varázsolta Mitrović fejére a labdát, aki közelről a hálóba bólintott. Támadásban maradt Szerbia, Mitrović, Kostić és Antonio Rukavina is kihagyott egy-egy helyzetet, a másik oldalon Sabitzer és Marko Arnautović veszélyeztetett, de csak kapufáig jutottak. Egészen a 62. percig, amikor Ivanović hibája után hárman vezették Vladimir Stojkovićra a labdát, Marc Janko pedig kihasználta a lehetőséget. Úgy tűnt, a szerb csapat második hazai meccsén is úgy jár a selejtezősorozatban, mint az elsőn, akkor is vezetett 2:1-re Írország ellen, de végül meg kellett elégednie egy ponttal. Most viszont hátravolt még a slusszpoén, a 74. percben Aleksandar Kolarov gyönge lövése jó passznak bizonyult, Tadić átvette, tolt rajta egyet jobbra, majd kilőtte a bal alsó sarkot.

A korábbi selejtezőkben tapasztalt lagymatag játéknak nyoma sincs, Muslin kezei alatt látványos futballt játszik a szerb válogatott, a szurkolók máris abban reménykednek, hogy meglehet a vb-részvétel – a nyilatkozatok alapján a futballisták is elkezdtek álmodozni az oroszországi tornáról. A csapatkapitány Ivanović szerint mindannyian erről álmodnak, miután az októberi két mérkőzésből sikerült a maximális hat pontot begyűjteni: „Mindannyian a vb-részvételről álmodozunk, de tudjuk, hogy még hét mérkőzésünk hátravan, hosszú út áll még előttünk. Az akaratunkkal, a harciasságunkkal, a hozzáállásunkkal kiérdemeltük a győzelmet. Nincs ok az eufóriára, de kifejezetten elégedettek lehetünk az októberi hat ponttal.”

Csapattársa, a duplázó Mitrović a meccs hőséről, Tadićról áradozott: „A gólok sokat jelentenek az önbizalmam szempontjából. A legfontosabb, hogy jól futballoztunk, habár elég sok volt az ingadozás a játékunkban. Dušan egy igazi mester, ez nyilvánvaló. Hihetetlen játékos, örülök, hogy lehetőségem adódik játszani vele. Olyan minőséget képvisel, hogy a világ legnagyobb klubjaiban is játszhatna.”

Tadić arra is reagált, hogy a közönség a gólja után elkezdte skandálni a nevét: „Tele volt a szívem, csaknem elsírtam magam. Nagyon jólesett, de a legfontosabb, hogy megnyertük a meccset, és lépéselőnybe kerültünk ebben a nehéz csoportban.”

A szövetségi kapitány óvatosan értékelt a meccs után: „Még sokat kell játszani, még lehet pontokat szerezni és elhullajtani is. Nem esünk eufóriába, messze vagyunk még Oroszországtól, de jó úton járunk.”

Az osztrák válogatott szerb származású támadója, Arnautović szerint érdemtelenül kapott ki csapata: „Ha három kontrából három gólt kapunk, akkor muszáj kielemeznünk, hogy miben hibázunk. Nekünk is volt elég helyzetünk, nem érdemeltünk vereséget. A selejtezősorozat azonban még csak most kezdődött, megyünk tovább.”

A negyedik fordulót november 12-én rendezik meg a D csoportban, Szerbia Wales vendége lesz, és egy esetleges győzelemmel komolyan leszakíthatja a nyári Eb egyik meglepetéscsapatát. Ausztria számára is kulcsfontosságú lehet majd az az este, hiszen a közvetlen rivális Írországot fogadja majd, míg a csoport két leggyengébb csapata, Grúzia és Moldova egymással mérkőznek meg.

Szerbia–Ausztria 3:2 (2:1)

Belgrád, Rajko Mitić Stadion, 15 ezer néző, vezette: Eriksson (svéd). Góllövők: A. Mitrović a 6. és a 23., Tadić a 74., ill. Sabitzer a 15., Janko a 62. percben.

Szerbia: Stojković, Ivanović, Kolarov, Rukavina (Maksimović, 90.), S. Mitrović, Nastasić, Fejsa, Tadić, Milivojević, Kostić (Katai, 66.), A. Mitrović (Gudelj, 77.). Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin.

Ausztria: Özcan, Klein, Dragović (Prödl, 71.), Alaba, Hinteregger, Wimmer, Junuzović (Schöpf, 63.), Baumgartlinger (Ilsanker, 58.), Sabitzer, Janko, Arnautović. Szövetségi kapitány: Marcel Koller.