2024. április 19., péntek

Trepča véglegesen Koszovóé?

A pristinai politikusok szerint egyértelmű döntés született, mely módosíthatatlan – Szerbia diplomáciai úton próbálja meghiúsítani a Telekom és Trepča kapcsán tapasztalt egyoldalú lépéseket

Miután a szerb államvezetőség és a koszovói szerbek képviselői is elítélték a koszovói parlament Trepča ólom- és cinkbánya átvételéről meghozott döntését, melyet pénteken késő este hagytak jóvá Pristinában, a koszovói albán politikusok is reagáltak, s közölték: véglegesnek számít a bányászati nagyvállalat átvétele, arról nem kívánnak tárgyalni Brüsszelben a Belgráddal folytatott párbeszéd során. Az ügy brüsszeli megvitatásához Szerbia ragaszkodik, egyes hazai politikusok – elsőként Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi hivatalának vezetője – azt is kilátásba helyezték, hogy kezdeményezni fogják az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ülését a legutóbbi koszovói fejlemények miatt: a Szerbiai Telekom ottani vagyonával kapcsolatos sikertelen brüsszeli egyeztetések és a Trepča kisajátítása lenne az ok.

– Világosan megmondtuk, hogy Koszovó vagyonáról nem fogunk vitát nyitni Brüsszelben. Egyszerűen nem vagyunk hajlandók Trepčáról tárgyalni a párbeszéd során, egy olyan határvonalat jelent ez, amelyet még véletlenül sem fogunk átlépni – közölte a Koha Ditore pristinai napilapnak adott nyilatkozatában Edita Tahiri, a brüsszeli párbeszéddel megbízott koszovói miniszter.

Megjegyezte: a Belgráddal folytatott dialógusnak nem lehetnek olyan pontjai, amelyeknek a napirendre tűzésével nem értett előzőleg egyet mindhárom fél: Szerbia, Koszovó és az Európai Unió is.

A koszovói parlamentben tevékenykedő Szerb Lista képviselői parlamenti munkájuk berekesztéséről hoztak döntést a hétvégén, miután a képviselőház elfogadta a kisajátítási törvényt. Isa Mustafa koszovói miniszterelnök azt mondta, a Szerb Lista tagjainak lépése egy elsietett intézkedés volt, melyet mindenekelőtt Belgrád nyomására hoztak meg. A kormányfő hozzáfűzte: a szerb képviselőknek és Szerbiának is fel kellene hagynia az önámítással.

– Koszovó egy teljesen független ország, ezzel meg kell békülniük – magyarázta sajtónyilatkozatában Mustafa.

Ugyanezen a véleményen van a koszovói parlament elnöke is. Kadri Veseli közölte, a kérdést Koszovó lezártnak tekinti, s Marko Đurićnak nem kellene ezzel a témával bajlódnia. Annak a véleményének adott hangot, hogy a meghozott koszovói jogszabály a lehető legjobb megoldás ennek a bányavállalatnak a felélénkítésére.

A SZERBEK TÁVOZNAK A KORMÁNYBÓL?

Nem csupán a koszovói szerb parlamenti képviselők rekesztették be a munkájukat a történtek miatt, hanem a Szerb Listának a többi koszovói intézményben tisztséget betöltő tagjai is. Ennek kapcsán Branimir Stojanović kormányfőhelyettes elmondta: egyeztetések következnek a nemzetközi közösség képviselőivel, majd a Szerb Lista végleges döntést hoz. Véleménye szerint mindenki számára világossá kell tenni, hogy Trepča kérdése mennyire fontos a szerbségnek.

– Ha senkinél sem találnak az érvek meghallgatásra, akkor személy szerint azt fogom javasolni, hogy a Szerb Lista hagyja el a koszovói kormányt – mondta el a kormányfőhelyettes a szerb közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.

Úgy ítélte meg, hogy a szerb képviselők és tisztségviselők kivonulásával a koszovói intézmények elveszítik legitimitásukat, annak a jele lesz ez, hogy Koszovóban nincs demokrácia, nem figyelnek a szerbek érdekeire. Ugyanakkor a pristinai hatalmi többség is képviselők nélkül marad, akik pedig fontosak lehetnek egyes döntések meghozásához – állapította meg Stojanović.

KICSI A MOZGÁSTÉR

Szerbia kormányának tegnap kellett volna üléseznie és megvitatnia a Telekom és a Trepča témáját, de az értekezletet mára halasztották. A problémákkal foglalkozik a szerb parlament Koszovó-ügyi bizottsága is. Az ülést október 17-ére hívják össze – ismertette Milovan Drecun, a testület vezetője. Kijelentette: Szerbia nem rendelkezik túl nagy mozgástérrel, de van lehetősége arra, hogy határozott diplomáciai fellépéssel megállítson egyes negatív előjelű folyamatokat. Szerinte egyértelmű, hogy a koszovói törvénynek nincs jogi ereje Szerbiára nézve: senki sem dönthet úgy egy tollvonással, hogy eltulajdonítson valamit hazánktól.